Fül-orr-gégészet

Arcüreggyulladás

<< Vissza

Krónikus vagy akut arcüreggyulladás is esetén fontos a szakorvosi kezelés, hiszen a cél, hogy minél előbb csillapítható legyen a fejben jelentkező fájdalom és elkerülhetők legyen az esetleges súlyos szövődmények.

Akut és krónikus arcüreggyulladás

Az akut arcüreggyulladás jóval nagyobb fájdalommal jár, mint a krónikus arcüreggyulladás. Az is előfordulhat, hogy a krónikus arcüreggyulladás nem is okoz fájdalmat, esetleg csak egyfajta szúró, pulzáló nyomásérzés jelentkezik a koponyában.

Ezzel szemben az akut arcüreggyulladás nem csak orrdugulást és vizes orrfolyást eredményez, de komoly fájdalmat is a homlok és az arc területén.

A fájdalom helye attól függ, hogy melyik melléküreg érintett a gyulladásban. A fájdalom akár migrénes rohamig is fokozódhat és társulhat hozzá hőemelkedés, láz.

Miért alakul ki arcüreggyulladás?

Fertőzés

A melléküreg-, illetve arcüreggyulladás az esetek többségében valamilyen felső légúti fertőzés részeként jelenik meg, amit cseppfertőzéssel terjedő vírusok, baktériumok okoznak. Az akut melléküreg-gyulladások zöme vírusos eredetű, de előfordulhat bakteriális felülfertőződés okozta gyulladás is.

Rossz fog

Előfordulhat, hogy a felső fogsorban található rossz fog az arcüreggyulladás okozója, ilyenkor a fogat és a gyulladást is kezelni kell.

Orrsövényferdülés

Bizonyos anatómiai elváltozások az orrban, orrüregekben vagy melléküregekben – tipikusan az orrsövényferdülés – szűkítik a melléküregek kivezető nyílásait, és emiatt azok könnyen elzáródhatnak, arcüreggyulladást eredményezve.

Megnövekedett orrmandula

Óvodás- vagy iskoláskorú gyermekek esetében a hajlamosító tényezőnek számít a megnövekedett orrmandula, illetve önmagában az a tény, hogy a gyermek közösségbe jár.

Az arcüreggyulladás kezelése otthon

Az inhalálás minden esetben javasolt, hatékonyan enyhíti a tüneteket. Kiváló gyógynövény erre a célra a kakukkfű és a kamilla, amellyel azonban óvatosan kell bánni – a szárító hatása miatt.

Ezen felül ajánlott az orrcseppek és az orrspray-k használata, de legfeljebb hét-tíz napig, ugyanis könnyen kialakulhat egyfajta függőség.

Az arcüreggyulladás és általában minden meghűléses kórkép esetén jótékony hatású a C- és a D-vitamin szedése.

Amennyiben négy-öt napon belül nem enyhülnek a tünetek, esetleg súlyosbodnak és láz vagy gennyes orrfolyás jelentkezik (ez utóbbi a bakteriális felülfertőződésre utal), mindenképpen orvoshoz kell fordulni!

Az arcüreggyulladás orvosi kezelése

Vírusos megbetegedés esetén nem alkalmazható antibiotikum, tehát ha valakinek olyan akut melléküreg-gyulladása van, amit nem gennykeltő kórokozók okoznak, és nem is fogászati eredetű, akkor a betegség tüneti terápiára gyógyul.

Ugyanakkor az orvosi kezelés egyik legfontosabb célja az esetleg szövődmények megakadályozása. Az egyik legsúlyosabb szövődmény lehet, hogy a gyulladásos folyamat beterjed a szemüregbe. Ez látásromlást, akár látásvesztést is okozhat.

Ha az orrtünetek mellett bármilyen szemtünet jelentkezik, azonnal orvoshoz kell fordulni!

Mindemellett tudni kell, hogy az akut arcüreggyulladás akár hónapig tartó köhögéssel is társulhat, így ez nem tekinthető szövődménynek.

Arcüreggyulladás

Füldugulás

Hallójárat-gyulladás

Középfülgyulladás

Mandulagyulladás

Gégerák-szűrés laryngo-fiberoscoppal

Témában szakértő orvosaink

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.

Kapcsolódó áraink

Fül-orr-gégészet
Szakorvosi vizit30 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit (3 hónapon belül)25 000 Ft
Szakorvosi telefonos konzultáció25 000 Ft
Szakorvosi kisvizit csak az orvos kérésére ismétlődő kontroll esetén21 000 Ft
Gégerák-szűrés laryngo-fiberoscoppal12 000 Ft
Receptírási díj - vizit nélkül csak visszatérő pácienseknek4 000 Ft