Azoknak a kismamáknak, akiknek problémáik vannak a szoptatással, jelentős része prediabéteszes – hangsúlyozzák a szakértők.

A terhesség során azoknak a kismamáknál szükséges a fokozott odafigyelés, akik 30 fölött járnak és túlsúlyosak vagy a családjukban előfordult cukorbetegség. Dr. Hubina Erika, a Springday Medical endokrinológus főorvosa az inzulinháztartás szerepéről beszélt.

Az inzulin hat a szoptatás sikerére

Korábbi feltételezések szerint a tejtermelő sejteknek nincs szüksége inzulinra a glükóz előállításához, ezért az inzulinnak nincs jelentősége a szoptatásban.
Egy új tanulmány szerint azonban az inzulin szabályozási zavarai megnehezítik a tejelválasztást.

A Cincinnati Children’s Hospital Medical Center és a University of California Davis kutatói úgy vélik, a szoptatás során az emlő különösen érzékennyé válik az inzulinra. Azt már korábbi megfigyelések is bizonyították, hogy azoknak az anyáknak, akiknek az optimálisnál rosszabb volt a glükóz-anyagcseréjük, hosszabb ideig tartott a tejtermelés beindulása. (A glükóz anyagcsere zavara előfordulhat például elhízott, nagy súlyú újszülöttnek életet adó és idősebb anyáknál.) Ez már önmagában az inzulin jelentőségét bizonyítja.

A kutatás vezetői most azt igazolták, hogy az inzulin-receptorok drámai hatással vannak arra a mechanizmusra, amely során az újszülött táplálására alkalmas nagy mennyiségű fehérje, zsír és szénhidrát termelődik. Mivel az Egyesült Államokban a 20-44 év közti nők 20 százaléka prediabéteszes, így nekik nagy esélyük van a tejtermelési és szoptatási zavarokra.

Mi az a prediabétesz?

A prediabétesz állapotában a vércukorszint abnormálisan magas, viszont még nem éri el azt a szintet, hogy cukorbetegségnek lehessen nevezni. Ez az állapot megnöveli a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. Az amerikai Járványügyi-és Megelőzési Központ felmérése szerint a prediabéteszesek mindössze 7 százaléka van tisztában állapotával és tesz lépéseket az ellen, hogy megelőzze a cukorbetegséget.

 Míg a cukorbetegség 1-es típusa a hasnyálmirigysejtek pusztulása miatt következik be, addig a 2-es típus a jó életkörülmények terjedésével párhuzamosan szaporodik járványszerűen – hangsúlyozza dr. Hubina Erika, a Springday Medical endokrinológus főorvosa.

Ebben az esetben a sejtek csökkent inzulinérzékenységéről van szó, amelyet a hasnyálmirigy eleinte fokozott inzulintermeléssel próbál leküzdeni, ami az inzulintermelő sejtek kimerüléséhez, pusztulásához vezethet. Ezen anyagcserezavar terápiájának sarokpontjai a megfelelő diéta és a testmozgás – amelyek célja a testsúly és az inzulinérzékenység normalizálása-, eredménytelenség esetén a gyógyszeres kezelés.

Fontos szembenézni a legfontosabb rizikótényezőkkel, hiszen legtöbbjük jól befolyásolható. Az elsődleges kockázati faktor az elhízás (különösen a hasra, derékra történő, úgynevezett alma-típusú), illetve az ezzel összefüggő mozgásszegény életmód és az emelkedett vérzsír-szint. Gyakran jár együtt magas vérnyomással, emelkedett vérzsír- és húgysavszinttel.

A terhesség során azoknak a kismamáknál szükséges a fokozott odafigyelés, akik 30 fölött járnak és túlsúlyosak vagy a családjukban előfordult cukorbetegség. Ha a baba 4 kg vagy afeletti, okot adhat a következő terhesség még figyelmesebb nyomon követésére. Bizonyos gyógyszerek tartós szedése is eredményezheti ezt a betegséget, így például a szteroidoké, a fogamzásgátlóké vagy a vizelethajtóké. Olyan betegségek is hajlamosítanak cukorbajra, mint például a hasnyálmirigyhez vagy a hormonháztartáshoz kapcsolódó problémák. A lényeg, a szakorvos által is javasolt tudatos életvezetés és szükség esetén az orvosi segítség.

Endokrinológiai szakrendeléseinken számtalan szerteágazó tünet végső oka tárható fel, amely más szakterületek (például labordiagnosztika, ultrahang vizsgálatok) eredményeire is támaszkodik.

Bejelentkezés és bővebb információ: +36 (20) 554 1498