Ortopédia

Derékfájdalom

<< Vissza

A derékfájdalom okai szerteágazóak lehetnek, a kóros testtartástól a feszültségig számtalan eredete lehet a kínzó érzésnek. Éppen ezért létfontosságú a derékfájdalom pontos okának meghatározása, hogy kiválaszthassuk a legoptimálisabb segítő kezelést, életmódváltást, amelynek – bizonyos kivételektől eltekintve – részét kell, hogy képezze egy személyre szabott mozgásprogram.

A derékfájdalom számos okból kialakulhat

Sokan csak 30-40 évesen jut el először ortopédushoz, már kifejezett, erős fájdalmak, derékfájdalom miatt. Ilyenkor sokszor már olyan elváltozásokat fedezhetők fel, amelyek jelentősen túlterhelik a gerincet, így korai ízületi kopáshoz, majd következményes porckorong-károsodáshoz vezethetnek.

A derékfájdalom legjellemzőbb okai:

  • mindennapi terhelés,
  • elhízás,
  • stressz,
  • idősödés,
  • sérülések és balesetek.

Akut és krónikus derékfájdalom

Rengeteg ember fordul orvoshoz akut vagy krónikus derékfájdalom miatt, amely az első hat hét alatt enyhülhet, ám akár egy éven túl is fennmaradhat. Az igen gyakori derékfájdalom hátterében olyan tényezők állnak, mint a késői kezelések, a kényszertartások és a nem megfelelő munkahelyi körülmények. Teljesen egyén-függő, ki mennyi idő alatt lábalhat ki ebből a derékfájdalom állapotából.

Sajnos időről időre előfordul, hogy a javulás közel sem teljes, különösen, ha tartósan fennálló problémáról van szó. Ez többek közt annak lehet a következménye, hogy egy idő után már maguk a páciensek sem hiszik, hogy derékfájdalom nélkül élhetnek, és nem tesznek lépéseket a megoldás felé.

Ugyanakkor kutatások igazolják, hogy a derékfájdalom miatt szenvedők sokkal gyorsabban visszatérhetnek a mindennapi életükhöz, ha az orvos, a gyógytornász nem csak a mozgáskorlátozottságukat állapítja meg, de kivezető utat is képes nekik mutatni.

A derékfájdalom súlyosbodhat

A működésbeli elváltozások (például amikor az izomerő kiegyensúlyozatlansága miatt nem tudjuk teljesen kihúzni magunkat), a kényszertartások előbb-utóbb túlterhelik a gerincet.

Ha ez évekig, évtizedek fennáll, nagy valószínűséggel kialakulnak krónikus kopások, porckorong károsodások és egyéb, tartós problémák. Vagyis mindenképpen orvoshoz kellene fordulnia annak, aki nem sérülésből eredő derékfájdalom, mozgásbeszűkülés miatt szenved.

Csak szakszerű, ortopédiai segítséggel védhetők ki a tartós elváltozások. Nem szabad megvárni azt az állapotot, amikor a derékfájdalom már ágyba kényszerít, és nem szabad csakis a tablettáktól, injekcióktól várják a gyógyulást.

A derékfájdalom személyre szabott kezelése

Nagyon fontos, hogy a szakemberek is megpróbálják a fájdalmakkal, derékfájdalom problémájával érkező pácienst meggyőzni a mozgás és az aktív élet jelentőségéről. Ez nem csak fizikailag segít, de a páciens érdeklődésének fókuszát is képes pozitív irányba terelni, és meggyőzni őt arról, hogy képes kezelni a derékfájdalmat.

Az orvosi vizsgálat és ellenőrzés azonban elengedhetetlen, hiszen minden páciensnek személyre szabottan kell ajánlani azt a mozgásformát, amely az ő kora, állapota, problémája, edzettsége mellett a legoptimálisabb.

A derékfájdalom kezelésében, megszüntetésében az egyik legfontosabb lépés lehet a gyógytornász kezelése és az általa betanított, rendszeresen végzett gyógytorna.

Derékfájdalom

Gerincferdülés

Isiász

Könyök fájdalom

Lúdtalp

Térdfájdalom

Vállfájdalom

Témában szakértő orvosaink

Kapcsolódó áraink

Ortopédia / Reumatológia / Sportorvos
Szakorvosi vizit30 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit (3 hónapon belül)25 000 Ft
Szakorvosi telefonos konzultáció25 000 Ft
Receptírási díj - vizit nélkül csak visszatérõ pácienseknek4 000 Ft
Gyermek ortopédiai vizit (7 évestől 18 éves korig)27 000 Ft
Vizithez kötött vizsgálatok, beavatkozások, injekciók
Lökéshullám - 1 alkalom (ortopéd szakorvos által)17 000 Ft
Lökéshullám - 1 alkalom 2 testrész esetén (ortopéd szakorvos által)20 000 Ft
Lökéshullám kezelés 5 alkalom (ortopéd szakorvos által)60 000 Ft
Lökéshullám kezelés 5 alkalom 2 testrész (ortopéd szakorvos által)80 000 Ft
Tape kezelés8 000 Ft
Guna Bioterápia 1 ampulla beadási díjjal15 000 Ft
Guna Bioterápia 2. ampullától beadási díjjal12 000 Ft
Ízületi terápia45 000 Ft
Hyaluronsavas ízületi injekció (Reviscon Plus) beadási díjjal /db 50 000 Ft
Hyaluronsavas ízületi injekció (Optivisc single) beadási díjjal /db100 000 Ft
Hyaluronsavas ízületi injekció (Monovisc) beadási díjjal /db 100 000 Ft
Hyaluronsavas + szteroid injekció (Cingal) beadási díjjal /db 110 000 Ft
Hyaluronsavas ízületi injekció (hozott injekció esetén) beadási díj /db50 000 Ft
Szteroid injekció (Kenalog) beadási díjjal /db20 000 Ft
Szteroid injekció (Diprophos) beadási díjjal /db20 000 Ft
Ízületi punkció - folyadék leszívás20 000 Ft
Egy vizit tartalma: Anamnézis felvétele, kórtörténet átbeszélése, eddigi leletek értékelése, fizikális vizsgálat, szükséges vizsgálatok kiírása, konzíliumok kérése, terápiás és életviteli javaslat, receptírás. A vizit idõtartama: 15-30 perc