Endokrinológia

Az endokrinológia a belső elválasztású mirigyek (endokrin szervek) betegségeinek diagnosztizálásával, kezelésével, megelőzésével foglalkozó szakterület.

Számtalan szerteágazó tünet végső oka tárható fel az endokrinológia szakrendelésen, amely más szakterületek (például labordiagnosztika, ultrahang vizsgálatok) eredményeire is támaszkodik.

Endokrinológia: a hormonrendszer specialistája

A hormon tulajdonképpen egy speciális összetételű kémiai anyag, amely a vér útján jut el a rá specifikusan érzékeny sejtekhez, és már alacsony koncentrációban is hatást fejt ki. Éppen ezért a hormonrendszer hibás működése, vagy egy-egy hormon hiánya akár életre szóló betegségeket eredményezhet, erősen meghatározva az életminőséget.

A hormonrendszer betegségei olyan széles spektrumúak lehetnek, hogy nem lehetséges az endokrinológia egyetlen célravezető gyógymódját kiemelni. Általában elmondható, hogy keresni kell a kiváltó okokat és törekedni kell az endokrinológia oki kezeléseire.

Az esetek egy részben a kezelésre, a hormonpótlásra, más részében a megelőzésre kell törekedni. Ha a kezelés alapköve a hormonpótlás, fontos tudni, hogy a tévhitekkel szemben az nem tartozik a „szükséges rossz” megoldások közé.

E téren különösen részletes szabályok szerint jár el az endokrinológia:

  • A hormonpótló terápiáról való döntés minden esetben egyéni mérlegelés kérdése. Minden páciensnek meg kell kapnia a szükséges információkat a saját egészségi állapotáról, amelyek tudatában felelősen dönthet.
  • Mind a dózis, mind a kezelés módja és időtartama csakis egyéni elbírálás alapján dőlhet el.
  • A hormonpótlás alatt álló pácienseknek évente újra kellene értékelni az előnyöket és a kockázatokat az endokrinológia szakrendelésen.
  • A hormonpótlásnak minden esetben az előnyök maximalizálására, és a kockázatok minimalizálására kell törekednie, és a kezeléseknek hosszú távon javítania kell az életminőséget.

Ezek a célok azonban csakis gondos előzetes endokrinológia által elrendelt kivizsgálásokkal, személyre szabott terápiával és rendszeres ellenőrzésekkel érhetők el.

Szerteágazó tünetek: megoldás az endokrinológia

Amennyiben szokatlan, addig nem tapasztalt tünetek jelentkeznek, érdemes egy alapos kivizsgálással utánajárni az esetleges endokrinológiai háttérnek.

Legyen az hajhullás, indokolatlan hízás, fogyás, hasmenés, székrekedés, bőrproblémák, látásromlás, végtag zsibbadás, menstruációs zavarok, hangulatingadozás, depresszió, levertség, fáradtság vagy akár speciális vizsgálatokkal kimutatott csontritkulás, esetleg hormonszint változás, hormonszint ingadozás, az endokrinológia az a szakterület, amelynek orvosai holisztikusan képesek összefoglalni a tüneteket és megkeresni azt azokat kiváltó, hormonális okot.

Endokrinológia: a vizsgált mirigyek

Fő hormontermelő szervek az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a mellékvese, a here, a petefészek, a csecsemőmirigy, a tobozmirigy és a hasnyálmirigy.

Gyakori hormonrendszert érintő betegségek:

Ezekhez, illetve bármely hormonális betegséghez kapcsolódóan az elérhető járóbeteg endokrinológiai vizsgálatok, kezelések:

  • endokrinológia szakorvosi vizit
  • laborvizsgálatok
  • ultrahang vizsgálatok.

Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy túlműködés

PCOS / policisztás ovárium szindróma

Témában szakértő orvosaink

Kapcsolódó áraink

Endokrinológia
Szakorvosi vizit30 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit (3 hónapon belül)25 000 Ft
Szakorvosi kisvizit csak az orvos kérésére ismétlődő kontroll esetén 21 000 Ft
Szakorvosi telefonos konzultáció25 000 Ft
Aspirációs citológia52 000 Ft
Receptírási díj - vizit nélkül csak visszatérõ pácienseknek4 000 Ft
Egy vizit tartalma: Anamnézis felvétele, kórtörténet átbeszélése, eddigi leletek értékelése, fizikális vizsgálat, szükséges vizsgálatok kiírása, konzíliumok kérése, terápiás és életviteli javaslat, receptírás. A vizit idõtartama: 15-30 perc