Kardiológia

Érszűkület

<< Vissza

Hazánk a szív- és érrendszeri betegek számában az élmezőnyhöz tartozik, és a helyzet javításához mind az orvosi kezelés, mind a valódi életmódváltás szükséges. Ha ugyanis nem változtatunk, az elhanyagolt érszűkület fekélyhez, infarktushoz vagy stroke-hoz is vezethet!

Az érszűkület rizikófaktorai

Az érszűkület oka az alsó végtagokat friss vérrel ellátó verőerek, az artériák falának elmeszesedése, szűkülete. Ezek az erek az egész testünket behálózó érrendszer részei, ezért betegségük estén más szervek, például a szív, vagy az agy ereinek érintettségére is számítani lehet.

A későn felismert, vagy elhanyagolt érszűkület súlyos következményekkel járhat, amelyek kezelése nehezebb, megelőzni viszont hatékonyan lehetett volna őket. A betegségre hajlamosító fő tényezők a dohányzás, a cukorbetegség, az elhízás, a magas vérnyomás, a magas a vérzsír- és húgysavszint, a mozgásszegény életmód.

A változáshoz az orvosok felvilágosító tevékenységén kívül nagyon fontos, hogy a lakosság részéről is tovább növekedjen az igény arra, hogy saját életvitelükben felismerjék az érbetegségekre hajlamosító elemeket, az érszűkület tüneteit és időben segítségért forduljanak ezek megoldására.

Bár a genetikai hajlamot nem lehet kivédeni, megfelelő életmóddal és rendszeres szűréssel sokat tehetünk az érszűkület és szövődményeinek kivédéséért.

A koleszterinszint és az érszűkület összefüggése

Ha a vérzsírokat ultracentrifugálással szétválasztjuk, két frakciót kapunk: az alacsony sűrűségűt (low density), és a magas sűrűségűt (high density). Ezek koleszterinnel képzett vegyületei egy meghatározott koncentrációban keringenek a vérben, azonban ha a szintjük akár külső-, akár belső okokból kórossá válik, ez fokozza az atherotrombózisnek nevezett elváltozások előfordulásának rizikóját.(Ebbe a jelenségcsoportba a szívinfarktus, a stroke és végtagi érszűkület tartozik.)

A káros koleszterin (LDL) szintje és az érszűkület, a szív-érrendszeri betegségek különösen szorosan összefüggnek egymással. Ha a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, és a szervezet nem képes lebontani, az artériák falában rakódik le.

A tartósan fennálló magas vérzsírszint miatt az érfalakon ásványi anyagokból, zsírból álló lerakódások (plakkok) alakulnak ki, melyek csökkentik az erek rugalmasságát, szűkítik az átmérőt.

Mindez ahhoz vezet, hogy az erek egyre kevésbé képesek a megfelelő vérmennyiséget átengedni, ami miatt a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése alapvetően károsodhat.

Végzetes esetben az ér elzáródhat, ami szövetelhaláshoz vezet. Sok esetben – és elsősorban a szív ereiben – a növekvő plakk berepedhet és ekkor pillanatok alatt nagyszámú vérlemezke csapzódik ki egy igen gyors, bonyolult mechanizmus során és azonnal elzárhatja az artériát.

Ily módon szoros a kapcsolat a magas vérzsírszintek és a véralvadás jelensége között. A nikotin és a dohányzás egyéb „melléktermékei” pedig éppen fokozzák ezt az összecsapzódási hajlamot. Az okozott probléma jellege attól függ, hogy milyen fokú érszűkület alakul ki, és mely eret (ereket) érinti.

Az érszűkület súlyos következmények elkerülhetők

A fel nem ismert érbetegség, az érszűkület az érrendszer bármely részében problémát okozhat. Amennyiben az alsó végtagot hanyagoljuk el, fekélyesedés kezdődhet, amelyet végső esetben amputáció követhet.

Emellett kezeletlen érbetegség, érszűkület esetén nagy a kockázata a szívinfarktusnak, az agyi keringési zavarok miatt beállt bénulásnak, stroke kialakulásának.

Pontos statisztikák igazolják, hogy a perifériás érelzáródást hány évvel követi – szinte szabályszerűen – az infarktus és/vagy a stroke. Hasonlóképpen meghatározott idő után követi az első infarktust vagy stroke-ot a perifériás erek elzáródása. Ezért hívjuk ezt sokér-betegségnek. Mindig generalizált érbetegségről van szó, csak a lánc mindig a leggyengébb pontján szakad el és kialakulnak az aktuális klinikai tünetek.

Kutatások során az is kiderült, hogy már a legenyhébb fokú érszűkület betegségben szenvedőkben is 2-3-szor több infarktus és stroke fordult elő. Az életmód orvoslás és a megfelelő gyógyszerelés együtt nagyfokú javulást eredményezhet, akár egy közepesen súlyos érszűkület esetében is.

Azonban az értágító és vérlemezke-gátló gyógyszeres terápia önmagában nem elég, a beteg részéről komoly lelkierő szükséges a dohányzás azonnali elhagyásához, életmód változtatáshoz, a megtett lépéseket pedig az orvosnak rendszeres ellenőriznie kell.

Érszűkület

Magas vérnyomás

Szívritmuszavar

Kapcsolódó áraink

Kardiológia
Szakorvosi vizit EKG-val30 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit (3 hónapon belül)25 000 Ft
Szakorvosi telefonos konzultáció25 000 Ft
Szakorvosi vizit - dr. Marton Anna - 45-60 perc42 000 Ft
Szakorvosi telefonos konzultáció - dr. Marton Anna - 45-60 perc36 000 Ft
Szakorvosi javaslat - dr. Marton Anna5 000 Ft
Receptírási díj - vizit nélkül csak visszatérõ pácienseknek4 000 Ft
Kardiológiai kiegészítő beavatkozások
Szívultrahang25 000 Ft
EKG kerékpár terheléssel (kiértékeléssel)25 000 Ft
EKG Holter 24 órás monitorizálása (kiértékeléssel)25 000 Ft
Vérnyomás 24 órás gépi monitorizálása (ABPM)22 000 Ft
Terheléses EKG vizsgálatot csak szakorvosi vizit és szívultrahang elvégzése után tudunk végezni.
Vizit nélküli kiegészítő beavatkozás
Nyugalmi EKG (kardiológiai szakasszisztens által, kiértékelés nélkül) pl: műtét előtt8 000 Ft
Csomagok
24 órás vérnyomásmérés és kardiológiai vizit52 000 Ft helyett 42 000 Ft*
24 órás Holter EKG mérés és kardiológiai vizit55 000 Ft helyett 45 000 Ft*
Egy vizit tartalma: Anamnézis felvétele, kórtörténet átbeszélése, eddigi leletek értékelése, fizikális vizsgálat, EKG vizsgálat, szükséges vizsgálatok kiírása, konzíliumok kérése, terápiás és életviteli javaslat, receptírás. A vizit idõtartama: 20-30 perc
*A kedvezményes ár 3 hónapon belül kontroll esetén érvényes.