A nyári szezonban sokan tapasztalhatják, hogy fáj a fülük, a fülkagylójuk és mintha beszűkült volna a hallójáratuk. Dr. Augusztinovicz Monika, a Springday Medical fül-orr-gégésze szerint a hallójárat-gyulladást gyakran az uszodákban, medencékben „szedjük össze”.

A vékony bőr könnyen felázik

A hallójárat különösen érzékeny testrészünk, hiszen az igen vékony bőr alatt közvetlenül helyezkedik el az érzőideg-végződésekben igen gazdag porc-, illetve csonthártya. Így bármilyen külső- vagy belső inger csökkentheti a hallójárat bőrének rugalmasságát, illetve nyáron éppen a kellemes pancsolások áztathatják fel gyorsan az érzékeny bőrt. A vízben tartózkodás miatt kialakult hallójárat-gyulladást a bőrbe behatoló baktériumok okozzák. Érdekes módon azonban nem a vízben található kórokozók, hanem a bőrön található baktériumok okozzák a problémát. Amikor fürdés, úszás közben fellazul a hallójárat bőrfelülete, ezek akadálytalanul behatolhatnak és gyulladást okozhatnak.

A klór nem csak fertőtlenít

Ki gondolná, hogy nem a természetes vizekben, hanem éppen az uszodákban, strandokon nagyobb a hallójárat-gyulladás kockázata? Ez sajnos a fertőtlenítő hatású klórnak köszönhető, amely hosszabb tartózkodás során ingerli a fül érzékeny, vékony bőrét és a nyálkahártyát. Ha ez a folyamat túllép egy kritikus ponton, a bőr begyullad és megduzzad. Ez a folyamat vezet addig, hogy a bőr védekező ereje csökken, és emiatt szabaddá válik az út a baktériumok előtt. Vagyis kialakul a fájdalmas hallójárat-gyulladás. Ilyenkor a fül magától is fáj, de ha hozzáérünk a fülkagylóhoz, vagy megnyomjuk a fül előtt található porcocskát, a fájdalom egészen intenzív lehet.

– A fájdalom sajnos akár napokig is eltarthat, éppen ezért is fontos a mielőbbi szakorvosi ellátás – hangsúlyozza dr. Augusztinovicz Monika, a Springday Medical fül-orr-gégésze. – A szakszerű kezelés első lépése a hallójárat fertőtlenítése, majd a fertőtlenítő hatású gyógyszeres gézcsík bevezetése, szükség esetén rendszeres cseréje. A fájdalom elviselése miatt ajánlatos lehet fájdalomcsillapítót, gyulladáscsökkentőt szedni, antibiotikumra viszont csak akkor van szükség, ha a bőr gyulladásán kívül a környező nyirokcsomók is begyulladnak. Az is fontos, hogy kiderítsük, nem középfül-gyulladásról van-e szó, ami szintén más jellegű kezelést igényel. Ezen kérdések tisztázása és a hatékony kezelés megkezdése érdekében a tünetek jelentkezésekor mielőbb érdemes fülészhez fordulni.

Hogyan előzhetjük meg?

Aki tudja, hogy érzékenyebb a füle, jól teszi, ha úszáskor, pancsoláskor a felszín fölött tartja a fejét, illetve úszósapkát visel, illetve beválhatnak az erre a célra tervezett füldugók is. Ha mégis víz megy a fülünkbe, ugráljunk fél lábon, kirázogatva a fülből a vizet.

Érdemes nagyobb figyelmet fordítani a fültisztításra, a fő szabály, hogy nem szabad túlzásba esni. A vékony fülzsír réteg ugyanis védi a hallójáratot Akinek volt már hallójárat-gyulladása, jobb, ha nem használ a továbbiakban fültisztító pálcikát, vagy netalán más hegyes tárgyat a tisztításra. Ez ingerelheti az amúgy is érzékeny bőrfelületet, mely fájdalmas gyulladáshoz vezethet, ráadásul megsérülhet a dobhártya. Ha a fülzsírdugó kiöblítése és feloldása otthon nem sikerül, a szakorvos megfelelő műszerekkel kitisztítja a hallójáratot. Vagyis nem érdemes házi kísérletezgetésbe fogni, csakis a szakszerű ellátás jelenthet biztonságos megoldást.

Hallójárat-gyulladás esetén kérjen időpontot központunkba az alábbi telefonszámon keresztül: +36 (20) 554 1498