Fogszabályozás

 

Jöjjön el fogszabályozás konzultációra és a konzultáció keretében dr. Ameri Sahar felméri Önnek vagy gyermekének a legmegfelelőbb megoldást. A fogakat nem csak gyerekkorban érdemes szabályoztatni, felnőttként is esztétikusabbá tehető a mosoly, kiküszöbölhetők a rendellenességek.

Dr. Ameri Sahar fogszabályozó szakorvos munkája során kiemelt jártasságot szerzett a gyermekkori fogszabályozás terén, rendszeresen dolgozik gyermekekkel. Ugyanakkor kiterjedt fogszabályozó szakorvos tapasztalataira építve a felnőttkori korrekciókat is hatékonyan és körültekintően végzi.

Fogszabályozás

Aki a fogszabályozás folyamatára szánja el magát, elsősorban nyilván az esztétikum miatt szeretne a fogai formáján változtatni, de azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a rendezetlen fogsor veszélyeket is rejt magában.

Mivel a torlódott fogazatot nehezebb tisztán tartani, a megmaradó lepedék lassan savas erjedést okozhat és fogszuvasodáshoz vezethet. Ehhez járulnak hozzá a szájban végbemenő rothasztó folyamatok, amelyek tartós fogínygyulladáshoz vezethetnek. Innen pedig egyenes az út a fogak kilazulásához és elvesztéséhez.

Fogszabályozás gyermekeknek:

A puha, növekvő állcsontokra és fogakra rossz hatással lehet például az ujjszopás és az úgynevezett „nyelvlökés”, amelyek pókharapást eredményezhetnek.

A fogváltás időszakában a szakember észreveheti, hogy egy későbbi szemfognak nem lenne helye. Ezekben az esetekben mind speciális fogszabályozás megoldások jöhetnek szóba, amelyekről csakis egy fogorvosi konzultáció során születhet döntés.

Amikor már megkeményedtek a csontok és kijöttek a maradó fogak, felkerülhetnek az állandó viseletre tervezett fogszabályzók.

Fogszabályozás felnőtteknek:

Számos probléma eredményesen kezelhető felnőttkorban, például megszüntethetők a fogak közötti rések, illetve rendezni lehet a helyzetet, ha bizonyos fogak a kelleténél előrébb, hátrébb vagy ferdén állnak.

A fogszabályozás megelőzheti az olyan rendellenességeket, mint a mély- és a keresztharapás okozta gyakori állkapocs-ízületi problémák, amelyek a mindennapokat is jelentősen megnehezíthetik.

A felnőttkori fogszabályozás előkészítheti akár a fogpótlásokat is, és optimális feltételeket teremthet a későbbi fogpótlások kivitelezéséhez.

Fogszabályozó fajták:

A fogszabályzóknak rengeteg fajtájuk van, amelyek két nagy csoportra oszthatók: kivehető és rögzített készülékek.

  • Kivehető fogszabályzó:

A naponta legalább 20 órán át viselendő fogszabályzóval a kevésbé látványos foghibákat szokták kijavítani. Nagy előnye, hogy olyan alkalmakkor, amikor enélkül szeretnénk megjelenni, bátran kivehetjük. Gyors, pontos megoldás.

  • Rögzített fogszabályzó:

A hosszú távon hordandó, rögzített fogszabályzóknak több fajtája van, amelyek közül a hagyományos, fém fogszabályzót éjjel-nappal kell viselni, és a szakorvossal egyeztetett időközönként “aktiváltatni” meghúzatni kell.

Az állandóan viselendő eszközök is lehetnek a fog színével megegyezők. Ezek az úgynevezett láthatatlan fogszabályzók a „ fém drótosnál” diszkrétebb készülékek.

  • Belső fogszabályzó:

Tökéletes megoldás lehet a belső fogszabályzó (ún. lingual technika), amelyet a fogsor belső felszínére rögzítenek, így kívülről egyáltalán nem vehető észre. Ebben az esetben kicsit tovább tarthat a hozzászokás, de a hordási idő nem különbözik a külső felszínen rögzített készülékétől.

  • Átlátszó fogszabályzó:

Az ún. Invisalign fogszabályzó használatakor egy vékony, átlátszó műanyag réteg veszi körül a fogakat. Az átlátszó sínek sorozata hasonlóak ahhoz, amit a megtartó fázisban használnak. Ezt a kezelési formát jellemzően csak a kevésbé súlyos fogrendellenesség esetén használják. Súlyosabb esetekben, ahol a jó eredmény eléréséhez több fog eltávolítása szükséges, más kezelési mód ajánlott.

A fogszabályzó típusának kiválasztása személyre szabott módon történik a konzultáció során. 

Időtartam és tudnivalók:

Fogszabályozás előtt minden esetben teljes körű fogászati felmérés történik. Amennyiben minden rendben van kezdődhet is a fogszabályozás.
Fontos, hogy a kezelés csak akkor kezdhető meg ha a fogak és a száj egészséges, vagyis egészséges a fogíny, be vannak tömve a lyukas fogak, és a szakember eltávolította a fogköveket.

Azzal is számolnia kell a páciensnek, hogy rögzített fogszabályzó-készülék viselésekor könnyebben maradhat ételmaradék a szájban és sokan a nehézségek miatt el is hanyagolják a szájhigiéniát. Ez pedig természetesen elősegítheti a fogszuvasodás kialakulását. Ezért kisebb-nagyobb mértékben változnia kell a szájápolási szokásoknak is.

Aki rászánja magát a fogszabályozás folyamatára, évekkel kell számolnia, amíg megmutatkozik a várt eredmény. A rögzített szabályzónak legalább egy évig kell fent lennie, azután jöhet az éjszakai, kivehető változat, amelynek hordási ideje szintén egy-másfél év.

Feltétlenül be kell tartani a viselési szabályokat, hiszen a hanyagság miatt visszacsúszhatnak a gondosan helyükre igazított fogak.

Minden fent leírt nehézség és a fogszabályozóval eltöltött idő, megéri a végső elégedett mosolyt az új szép vágyott fogsorral!

 

Témában szakértő orvosaink

Kapcsolódó áraink

Fogszabályozás
Kezelési terv
Fogászati ellátási díj /alkalmanként5 000 Ft
Konzultáció - első, fogszabályozás előtt6 000 Ft
Konzultáció - második, fogszabályozáshoz, kezelési terv30 000 Ft - 35 000 Ft
Tanulmányi minta (lenyomat) állcsontonként6 000 Ft
Oral szkenner30 000 Ft
Fotó dokumentáció6 000 Ft
Fix készülékek
Fém bracket készülék állcsontonként (típustól függően)280 000 Ft - tól
325 000 Ft - ig
Porcelán bracket készülék állcsontonként (önligírozott)300 000 Ft - tól
350 000 Ft - ig
Fém készülék aktiválása25 000 Ft - 30 000 Ft
Porcelán készülék aktiválása30 000 Ft - 35 000 Ft
Fém készülék eltávolítása25 000 Ft - 30 000 Ft
Porcelán készülék eltávolítása30 000 Ft - 35 000 Ft
Rögzített helyfenntartó ragasztása (típustól függően)60 000 Ft - 65 000 Ft
Invisalign700 000 Ft-tól
Kivehető készülékek
Egy fogsoros készülék állcsontonként (típustól függően)80 000 Ft - 90 000 Ft
Két fogsoros készülék állcsontonként (típustól függően)150 000 Ft - tól
250 000 Ft - ig
Kivehető készülék aktiválása7 000 Ft - 10 000 Ft
Az árak a feltüntetettől egyedileg eltérőek lehetnek!
További kezelések
Barázdazárás kiterjesztett10 000 Ft
Fogmosás oktatás, plakkfestés5 000 Ft
Fluoridos ecsetelés7 000 Ft
Kedvezményes csomagok
Barázdazárás, fogmosás oktatással15 000 Ft helyett
13 000 Ft
Barázdazárás, fogmosás oktatással, fogszabályozás konzultáció21 000 Ft helyett
18 000 Ft