Fogszabályozás

Jöjjön el fogszabályozás konzultációra és a konzultáció keretében dr. Ameri Sahar felméri önnek vagy gyermekének a legmegfelelőbb megoldást. A fogakat nem csak gyerekkorban érdemes szabályoztatni, felnőttként is esztétikusabbá tehető a mosoly, kiküszöbölhetők a rendellenességek.

Fogszabályozás

Aki a fogszabályozás folyamatára szánja el magát, elsősorban nyilván az esztétikum miatt szeretne a fogai formáján változtatni, de azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a rendezetlen fogsor veszélyeket is rejt magában.

Mivel a torlódott fogazatot nehezebb tisztán tartani, a megmaradó lepedék lassan savas erjedést okozhat és fogszuvasodáshoz vezethet. Ehhez járulnak hozzá a szájban végbemenő rothasztó folyamatok, amelyek tartós fogínygyulladáshoz vezethetnek. Innen pedig egyenes az út a fogak kilazulásához és elvesztéséhez.

Fogszabályozás gyermekeknek:

A puha, növekvő állcsontokra és fogakra rossz hatással lehet például az ujjszopás és az úgynevezett „nyelvlökés”, amelyek pókharapást eredményezhetnek.

A fogváltás időszakában a szakember észreveheti, hogy egy későbbi szemfognak nem lenne helye. Ezekben az esetekben mind speciális fogszabályozás megoldások jöhetnek szóba, amelyekről csakis egy fogorvosi konzultáció során születhet döntés.

Amikor már megkeményedtek a csontok és kijöttek a maradó fogak, felkerülhetnek az állandó viseletre tervezett fogszabályzók.

Fogszabályozás felnőtteknek:

Számos probléma eredményesen kezelhető felnőttkorban, például megszüntethetők a fogak közötti rések, illetve rendezni lehet a helyzetet, ha bizonyos fogak a kelleténél előrébb, hátrébb vagy ferdén állnak.

A fogszabályozás megelőzheti az olyan rendellenességeket, mint a mély- és a keresztharapás okozta gyakori állkapocs-ízületi problémák, amelyek a mindennapokat is jelentősen megnehezíthetik.

A felnőttkori fogszabályozás előkészítheti akár a fogpótlásokat is, és optimális feltételeket teremthet a későbbi fogpótlások kivitelezéséhez.

Fogszabályozó fajták:

A fogszabályzóknak rengeteg fajtájuk van, amelyek két nagy csoportra oszthatók: kivehető és rögzített készülékek.

Kivehető fogszabályzó:

A naponta legalább 20 órán át viselendő fogszabályzóval a kevésbé látványos foghibákat szokták kijavítani. Nagy előnye, hogy olyan alkalmakkor, amikor enélkül szeretnénk megjelenni, bátran kivehetjük. Gyors, pontos megoldás.

Rögzített fogszabályzó:

A hosszú távon hordandó, rögzített fogszabályzóknak több fajtája van, amelyek közül a hagyományos, fém fogszabályzót éjjel-nappal kell viselni, és a szakorvossal egyeztetett időközönként “aktiváltatni” meghúzatni kell.

Az állandóan viselendő eszközök is lehetnek a fog színével megegyezők. Ezek az úgynevezett láthatatlan fogszabályzók a „ fém drótosnál” diszkrétebb készülékek.

Belső fogszabályzó:

Tökéletes megoldás lehet a belső fogszabályzó (ún. lingual technika), amelyet a fogsor belső felszínére rögzítenek, így kívülről egyáltalán nem vehető észre. Ebben az esetben kicsit tovább tarthat a hozzászokás, de a hordási idő nem különbözik a külső felszínen rögzített készülékétől.

Átlátszó fogszabályzó:

Az ún. Invisalign fogszabályzó használatakor egy vékony, átlátszó műanyag réteg veszi körül a fogakat. Az átlátszó sínek sorozata hasonlóak ahhoz, amit a megtartó fázisban használnak. Ezt a kezelési formát jellemzően csak a kevésbé súlyos fogrendellenesség esetén használják. Súlyosabb esetekben, ahol a jó eredmény eléréséhez több fog eltávolítása szükséges, más kezelési mód ajánlott.

Időtartam és tudnivalók:

Fogszabályozás előtt minden esetben teljes körű fogászati felmérés történik. Amennyiben minden rendben van kezdődhet is a fogszabályozás.
Fontos, hogy a kezelés csak akkor kezdhető meg ha a fogak és a száj egészséges, vagyis egészséges a fogíny, be vannak tömve a lyukas fogak, és a szakember eltávolította a fogköveket.

Azzal is számolnia kell a páciensnek, hogy rögzített fogszabályzó-készülék viselésekor könnyebben maradhat ételmaradék a szájban és sokan a nehézségek miatt el is hanyagolják a szájhigiéniát. Ez pedig természetesen elősegítheti a fogszuvasodás kialakulását. Ezért kisebb-nagyobb mértékben változnia kell a szájápolási szokásoknak is.

Aki rászánja magát a fogszabályozás folyamatára, évekkel kell számolnia, amíg megmutatkozik a várt eredmény. A rögzített szabályzónak legalább egy évig kell fent lennie, azután jöhet az éjszakai, kivehető változat, amelynek hordási ideje szintén egy-másfél év.

Feltétlenül be kell tartani a viselési szabályokat, hiszen a hanyagság miatt visszacsúszhatnak a gondosan helyükre igazított fogak.

Minden fent leírt nehézség és a fogszabályozóval eltöltött idő, megéri a végső elégedett mosolyt az új szép vágyott fogsorral!

Fogszabályozásra fel kedves érdeklődő!

Témában szakértő orvosaink

Kapcsolódó áraink

Fogszabályozás
Kezelési terv
Fogászati ellátási díj /alkalmanként5 000 Ft
Konzultáció - első, fogszabályozás előtt6 000 Ft
Konzultáció - második, fogszabályozáshoz, kezelési terv30 000 - 35 000 Ft
Tanulmányi minta (lenyomat) állcsontonként6 000 Ft
Oral szkenner30 000 Ft
Fotó dokumentáció6 000 Ft
Fix készülékek
Fém bracket készülék állcsontonként (típustól függően)280 000 Ft - 325 000 Ft
Porcelán bracket készülék állcsontonként (önligírozott)300 000 Ft - 350 000 Ft
Fém készülék aktiválása25 000 Ft - 30 000 Ft
Porcelán készülék aktiválása30 000 Ft - 35 000 Ft
Fém készülék eltávolítása25 000 Ft - 30 000 Ft
Porcelán készülék eltávolítása30 000 Ft - 35 000 Ft
Rögzített helyfenntartó ragasztása (típustól függően)60 000 Ft - 65 000 Ft
Invisalign700 000 Ft-tól
Kivehető készülékek
Egy fogsoros készülék állcsontonként (típustól függően)80 000 Ft - 90 000 Ft
Két fogsoros készülék állcsontonként (típustól függően)150 000 Ft - 250 000 Ft
Kivehető készülék aktiválása7 000 Ft - 10 000 Ft
Az árak a feltüntetettől egyedileg eltérőek lehetnek!
További kezelések
Barázdazárás kiterjesztett10 000 Ft
Fogmosás oktatás, plakkfestés
Kedvezményes csomagok
Barázdazárás, fogmosás oktatással15000Ft helyett 13000Ft
Barázdazárás, fogmosás oktatással, fogszabályozás konzultáció21000Ft helyett 18000Ft