Fül-orr-gégészet

Legyen szó fülfájásról, hallásproblémákról, torokfájdalomról, rekedtségről, vagy akár egy nem múló megfázásról, beutaló nélkül várjuk fül-orr-gégészeti szakrendelésünkön!

Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész szakorvosként a garat, a gége, az orr és a fül, az egyensúlyozó- és hallórendszer vizsgálatával foglalkozik, fő érdeklődési területe az orr- és orrmelléküregek betegségei, ezek kivizsgálása és kezelése, valamint a légúti allergiás betegségek. Nem csak diagnosztaként és kezelőorvosként praktizál, de járatos a fül-orr-gégész szakorvosi operációk terén is.

Dr. Krasznai Magdolna fül-orr-gégészeti, Allergológiai és Klinika Immunológiai, Gyermek fül-orr-gégészeti és Audiológiai szakvizsgákkal rendelkezik. Tagja a Magyar Fül-Orr-Gégeorvosok Egyesületének és a Klinikai Allergológiai és Immunológiai Társaságnak.

Bejelentkezés a fül-orr-gégészeti szakrendelésünkre: +36 (20) 554 1498

Gégerák szűrés

Melyek a figyelmeztető panaszok:

Nyelési nehézség, féloldali fájdalom mely a fülbe sugározhat, idegtest érzés a torokban. Krákogás, köhögés, fokozódó rekedtség, váladék a torokban. Véres köpet, nehézlégzés, bűzös szájszag, testsúly csökkenés, tapintható csomók a nyakon. Fontos, hogy az itt felsoroltak nem a gégerák bizonyítékai, csak figyelem felkeltő jelei lehetnek.

Kiknek ajánlott a gégerák-szűrés?

Minden rendszeres dohányzónak, nőknek és férfiaknak egyaránt. Amennyiben családjában előfordul daganatos betegség, esetleg rendszeres alkohol fogyasztó, a fokozottan veszélyeztetettek közé tartozik.
Újabban felismert rizikó faktor a HPV (Human papilloma vírus) fertőzés ill. hordozás. A korai stádiumban felismert daganat jól gyógyítható.

A gége és algarat vizsgálatában az egyik legfontosabb eszköz laryngo-fiberoscop, amely Budapest szerte kevés helyen érhető el de a rendelőnkben rendelkezésre áll. A vizsgálatról bővebben információt és az eszközről képet itt talál!

További gyakori betegségek

A fül a hallás szerve, és segít a test mozgásainak, egyensúlyának és helyzetének érzékelésében is. A három részből álló fül külső része a hallójárat, ennek határán található a dobhártya, amely elválasztja azt a középfültől.

A középfül a kürtön keresztül van összeköttetésben a garattal, amelynek az a feladata, hogy a középfül és a szájüreg közötti nyomáskülönbséget kiegyenlítse. Egyensúlyozó szervünk a belső fülben helyezkedik el.

Szinte nincs is olyan ember, akinek ne lett volna valamilyen problémája ezzel az összetett szervvel és ne keresett volna fül-orr-gégészet rendelést.

A füldugulás, a tartós fájdalom vagy halláscsökkenés mindig figyelmeztető jel. A tünetek hasonlóak lehetnek különböző fülbetegségeknél. Halláscsökkenést és az esetek többségében fájdalmat okozhat az egyszerű fülzsír, de a középfülgyulladás vagy hallójárat-gyulladás is.

A panasz mértéke alapján nehéz eldönteni, mennyire súlyos a baj, ezért fülfájdalom vagy halláscsökkenés esetén mindig esetben szakrendelést ajánlatos felkeresni.

Ugyanígy a fül-orr-gégészet feladatkörébe tartozik a mandulagyulladás és az arcüreggyulladás kezelése is.

A fül- orr-gégészet feladatai

A lüktető, erős fájdalmat mindenképpen csillapítani kell, méghozzá minél előbb. A tünetek csillapítása után azonban tanácsos felkeresni a fül-orr-gégészt – a fájdalom hátterében álló okok pontos tisztázása végett. Annak elbírálása, hogy pontosan mi okozza a panaszokat, a fül-orr-gégész feladata, csakúgy, mint a terápiás javaslat.

Az esetek zömében antibiotikumra, orrcseppekre, kicsiknél gondos orrszívásra van szükség. Sajnos ma, a korszerű antibiotikumok világában is előfordul időnként, hogy elkerülhetetlen a dobüreg megnyitására (a fül felszúrására).

A fül-orr-gégészet vizsgálatai:

  • orrüregi endoszkópia
  • vizsgáló mikroszkóp
  • orrmelléküreg-betegségek kivizsgálása
  •  laryngo-fiberoscop (gégerák-szűrés)

Arcüreggyulladás

Füldugulás

Hallójárat-gyulladás

Középfülgyulladás

Mandulagyulladás

Gégerák-szűrés laryngo-fiberoscoppal

Témában szakértő orvosaink

Kapcsolódó áraink

Fül-orr-gégészet
Szakorvosi vizit27 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit (3 hónapon belül)24 000 Ft
Szakorvosi telefonos konzultáció24 000 Ft
Szakorvosi kisvizit csak az orvos kérésére ismétlődő kontroll esetén19 000 Ft
Szakorvosi vizit - dr. Augusztinovicz Monika35 000 Ft
Szakorvosi telefonos konzultáció - dr. Augusztinovicz Monika35 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit - dr. Augusztinovicz Monika31 000 Ft
Szakorvosi kisvizit csak az orvos kérésére ismétlődő kontroll esetén - dr. Augusztinovicz Monika23 000 Ft
Gégerák-szűrés laryngo-fiberoscoppal10 000 Ft
Receptírási díj - vizit nélkül csak visszatérő pácienseknek4 000 Ft
Egy vizit tartalma: Anamnézis felvétele, kórtörténet átbeszélése, eddigi leletek értékelése, fizikális vizsgálat, szükséges vizsgálatok kiírása, konzíliumok kérése, terápiás és életviteli javaslat, receptírás. A vizit időtartama: 15-30 perc