Fül-orr-gégészet

Legyen szó fülfájásról, hallásproblémákról, torokfájdalomról, rekedtségről, vagy akár egy nem múló megfázásról, szeretettel várjuk pácienseinket.

Új fontos gégerák-szűrő eszközzel bővült eszközparkunk!

Gégerák szűrés

Melyek a figyelmeztető panaszok:

Nyelési nehézség, féloldali fájdalom mely a fülbe sugározhat, idegtest érzés a torokban. Krákogás, köhögés, fokozódó rekedtség, váladék a torokban. Véres köpet, nehézlégzés, bűzös szájszag, testsúly csökkenés, tapintható csomók a nyakon. Fontos, hogy az itt felsoroltak nem a gégerák bizonyítékai, csak figyelem felkeltő jelei lehetnek.

Kiknek ajánlott a gégerák-szűrés?

Minden rendszeres dohányzónak, nőknek és férfiaknak egyaránt. Amennyiben családjában előfordul daganatos betegség, esetleg rendszeres alkohol fogyasztó, a fokozottan veszélyeztetettek közé tartozik.
Újabban felismert rizikó faktor a HPV (Human papilloma vírus) fertőzés ill. hordozás. A korai stádiumban felismert daganat jól gyógyítható.

A gége és algarat vizsgálatában az egyik legfontosabb eszköz laryngo-fiberoscop, amely Budapest szerte kevés helyen érhető el de a rendelőnkben rendelkezésre áll. A vizsgálatról bővebben információt és az eszközről képet itt talál!

További gyakori betegségek

A fül a hallás szerve, és segít a test mozgásainak, egyensúlyának és helyzetének érzékelésében is. A három részből álló fül külső része a hallójárat, ennek határán található a dobhártya, amely elválasztja azt a középfültől.

A középfül a kürtön keresztül van összeköttetésben a garattal, amelynek az a feladata, hogy a középfül és a szájüreg közötti nyomáskülönbséget kiegyenlítse. Egyensúlyozó szervünk a belső fülben helyezkedik el.

Szinte nincs is olyan ember, akinek ne lett volna valamilyen problémája ezzel az összetett szervvel és ne keresett volna fül-orr-gégészet rendelést.

A füldugulás, a tartós fájdalom vagy halláscsökkenés mindig figyelmeztető jel. A tünetek hasonlóak lehetnek különböző fülbetegségeknél. Halláscsökkenést és az esetek többségében fájdalmat okozhat az egyszerű fülzsír, de a középfülgyulladás vagy hallójárat-gyulladás is.

A panasz mértéke alapján nehéz eldönteni, mennyire súlyos a baj, ezért fülfájdalom vagy halláscsökkenés esetén mindig esetben szakrendelést ajánlatos felkeresni.

Ugyanígy a fül-orr-gégészet feladatkörébe tartozik a mandulagyulladás és az arcüreggyulladás kezelése is.

A fül- orr-gégészet feladatai

A lüktető, erős fájdalmat mindenképpen csillapítani kell, méghozzá minél előbb. A tünetek csillapítása után azonban tanácsos felkeresni a fül-orr-gégészt – a fájdalom hátterében álló okok pontos tisztázása végett. Annak elbírálása, hogy pontosan mi okozza a panaszokat, a fül-orr-gégész feladata, csakúgy, mint a terápiás javaslat.

Az esetek zömében antibiotikumra, orrcseppekre, kicsiknél gondos orrszívásra van szükség. Sajnos ma, a korszerű antibiotikumok világában is előfordul időnként, hogy elkerülhetetlen a dobüreg megnyitására (a fül felszúrására).

A fül-orr-gégészet vizsgálatai:

  • orrüregi endoszkópia
  • vizsgáló mikroszkóp
  • orrmelléküreg-betegségek kivizsgálása
  •  laryngo-fiberoscop (gégerák-szűrés)

Arcüreggyulladás

Füldugulás

Hallójárat-gyulladás

Középfülgyulladás

Mandulagyulladás

Gégerák-szűrés laryngo-fiberoscoppal

Témában szakértő orvosaink

Kapcsolódó áraink

Fül-orr-gégészet
Szakorvosi vizit27 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit24 000 Ft
Szakorvosi telefonos konzultáció24 000 Ft
Szakorvosi kisvizit csak az orvos kérésére ismétlődő kontroll esetén19 000 Ft
Szakorvosi vizit - dr. Augusztinovicz Monika30 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit - dr. Augusztinovicz Monika26 000 Ft
Szakorvosi kisvizit csak az orvos kérésére ismétlődő kontroll esetén - dr. Augusztinovicz Monika18 000 Ft
Gégerák-szűrés laryngo-fiberoscoppal10 000 Ft
Receptírási díj - vizit nélkül csak visszatérő pácienseknek4 000 Ft
Egy vizit tartalma: Anamnézis felvétele, kórtörténet átbeszélése, eddigi leletek értékelése, fizikális vizsgálat, szükséges vizsgálatok kiírása, konzíliumok kérése, terápiás és életviteli javaslat, receptírás. A vizit időtartama: 15-30 perc