Fül-orr-gégészet

Füldugulás

<< Vissza

A füldugulás és az ebből származó halláscsökkenés kellemetlen panasz, és a pontos okok megállapítása, esetleges komolyabb betegségek kizárása végett fontos a fül-orr-gégészi kivizsgálása.

Szakszerű kezeléssel a füldugulás megszüntethető.

Mi lehet a füldugulás oka?

Gyerekeknél és felnőtteknél is okozhat füldugulást a külső hallójáratnál felszaporodó fülzsír. Ebben az esetben valami miatt olyan nagy mennyiségű fülzsír gyűlik össze, amely már nem tud természetes úton kiürülni.

Ennek oka igen gyakran a fültisztító pálcikák nem szakszerű és túlzottan gyakori alkalmazása. Az így kialakult dugó gyakorta tekinthető a füldugulás és a halláscsökkenés okának.

Egyes esetekben ez a dugó feloldható különböző olajos cseppek használatával, de a professzionális megoldást feltétlenül az orvos által elvégzett fülmosás jelentheti.

FONTOS! Füldugulás esetén semmilyen eszközzel nem szabad piszkálni a fület, mert ez végső soron akár súlyos halláskárosodást is okozhat, amennyiben megsérül a dobhártya.

Előfordulhat hallásromlás füldugulás nélkül is?

Hallásromlás kialakulhat hirtelen és lassan, utóbbi főleg idős korra jellemző a hallószerv sorvadása, „fáradása” miatt.

Hirtelen hallásromlást okozhat nagy erejű dörrenés a fül közelében (jellemzően katonáknál, rendőröknél), de okozhatja vérellátási zavar is.

Ebben az esetben egy idejekorán elkezdett keringésjavító kezelés javíthat a halláson, sőt optimális esetben akár teljesen vissza is állíthatja azt.

Panaszok a fülduguláson túl

Fülzúgás

Elsősorban a felnőtteket és az idősebbek érinti a füldugulás és ezen kívül az egyik leggyakoribb, fülben érzékelhető panasz: a fülzúgás. Ilyenkor a zúgó hangot legtöbbször az agy állítja elő.

Ez a kellemetlen panasz lehet átmeneti, például menstruáció, változó kor esetén, de akár az agyi erek elmeszesedésekor, a fej véráramlásának csökkenése vagy stressz következtében, esetleg jóindulatú daganat miatt is.

Sokszor, az enyhébb esetekben a fülzúgás csakis a fej mozgásakor jelentkezik. Ugyanakkor sokan vannak olyanok is, akik állandóan, hosszú időn keresztül hallják a zúgó hangot, ami pszichésen roppant megterhelő lehet.

Segítséget jelenthet a B-vitamin szedése vagy a ginkgo biloba és az ebből készült, vény nélkül beszerezhető egyéb készítmények.

A panasz észlelése után azonban a legfontosabb, hogy forduljunk orvoshoz, hogy kizárható legyen egy akár komolyabb betegség!

Fülcsengés

A hallással kapcsolatosan igen gyakran érinti a felnőtteket és az időskorúakat a fülcsengés vagy „ciripelés”.

Ennek számos, szerteágazó oka lehet, mint például cukorbetegség, magas vérnyomás, egyes vese- és májbetegségek, a hallóideg vagy a belső fül gyulladása.

Ezeken túl azonban a fülcsengés jelentkezhet egyes gyógyszerek mellékhatásaként, alkoholfogyasztás hatására, sőt kialakulásában szerepet játszhatnak a nyaki gerinc elváltozásai is.

Éppen ezért az első lépés a fülcsengés megszüntetésében az alapbetegség diagnosztizálása és kezelése.

Arcüreggyulladás

Füldugulás

Hallójárat-gyulladás

Középfülgyulladás

Mandulagyulladás

Gégerák-szűrés laryngo-fiberoscoppal

Témában szakértő orvosaink

Kapcsolódó áraink

Fül-orr-gégészet
Szakorvosi vizit30 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit (3 hónapon belül)25 000 Ft
Szakorvosi telefonos konzultáció25 000 Ft
Szakorvosi kisvizit csak az orvos kérésére ismétlődő kontroll esetén21 000 Ft
Szakorvosi vizit - dr. Augusztinovicz Monika38 000 Ft
Szakorvosi telefonos konzultáció - dr. Augusztinovicz Monika (kontroll esetén kontroll díj)38 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit - dr. Augusztinovicz Monika32 000 Ft
Szakorvosi kisvizit csak az orvos kérésére ismétlődő kontroll esetén - dr. Augusztinovicz Monika24 000 Ft
Gégerák-szűrés laryngo-fiberoscoppal12 000 Ft
Receptírási díj - vizit nélkül csak visszatérő pácienseknek4 000 Ft