Fül-orr-gégészet

Füldugulás

<< Vissza

A füldugulás és az ebből származó halláscsökkenés kellemetlen panasz, és a pontos okok megállapítása, esetleges komolyabb betegségek kizárása végett fontos a fül-orr-gégészi kivizsgálása.

Szakszerű kezeléssel a füldugulás megszüntethető.

Mi lehet a füldugulás oka?

Gyerekeknél és felnőtteknél is okozhat füldugulást a külső hallójáratnál felszaporodó fülzsír. Ebben az esetben valami miatt olyan nagy mennyiségű fülzsír gyűlik össze, amely már nem tud természetes úton kiürülni.

Ennek oka igen gyakran a fültisztító pálcikák nem szakszerű és túlzottan gyakori alkalmazása. Az így kialakult dugó gyakorta tekinthető a füldugulás és a halláscsökkenés okának.

Egyes esetekben ez a dugó feloldható különböző olajos cseppek használatával, de a professzionális megoldást feltétlenül az orvos által elvégzett fülmosás jelentheti.

FONTOS! Füldugulás esetén semmilyen eszközzel nem szabad piszkálni a fület, mert ez végső soron akár súlyos halláskárosodást is okozhat, amennyiben megsérül a dobhártya.

Előfordulhat hallásromlás füldugulás nélkül is?

Hallásromlás kialakulhat hirtelen és lassan, utóbbi főleg idős korra jellemző a hallószerv sorvadása, „fáradása” miatt.

Hirtelen hallásromlást okozhat nagy erejű dörrenés a fül közelében (jellemzően katonáknál, rendőröknél), de okozhatja vérellátási zavar is.

Ebben az esetben egy idejekorán elkezdett keringésjavító kezelés javíthat a halláson, sőt optimális esetben akár teljesen vissza is állíthatja azt.

Panaszok a fülduguláson túl

Fülzúgás

Elsősorban a felnőtteket és az idősebbek érinti a füldugulás és ezen kívül az egyik leggyakoribb, fülben érzékelhető panasz: a fülzúgás. Ilyenkor a zúgó hangot legtöbbször az agy állítja elő.

Ez a kellemetlen panasz lehet átmeneti, például menstruáció, változó kor esetén, de akár az agyi erek elmeszesedésekor, a fej véráramlásának csökkenése vagy stressz következtében, esetleg jóindulatú daganat miatt is.

Sokszor, az enyhébb esetekben a fülzúgás csakis a fej mozgásakor jelentkezik. Ugyanakkor sokan vannak olyanok is, akik állandóan, hosszú időn keresztül hallják a zúgó hangot, ami pszichésen roppant megterhelő lehet.

Segítséget jelenthet a B-vitamin szedése vagy a ginkgo biloba és az ebből készült, vény nélkül beszerezhető egyéb készítmények.

A panasz észlelése után azonban a legfontosabb, hogy forduljunk orvoshoz, hogy kizárható legyen egy akár komolyabb betegség!

Fülcsengés

A hallással kapcsolatosan igen gyakran érinti a felnőtteket és az időskorúakat a fülcsengés vagy „ciripelés”.

Ennek számos, szerteágazó oka lehet, mint például cukorbetegség, magas vérnyomás, egyes vese- és májbetegségek, a hallóideg vagy a belső fül gyulladása.

Ezeken túl azonban a fülcsengés jelentkezhet egyes gyógyszerek mellékhatásaként, alkoholfogyasztás hatására, sőt kialakulásában szerepet játszhatnak a nyaki gerinc elváltozásai is.

Éppen ezért az első lépés a fülcsengés megszüntetésében az alapbetegség diagnosztizálása és kezelése.

Arcüreggyulladás

Füldugulás

Hallójárat-gyulladás

Középfülgyulladás

Mandulagyulladás

Gégerák-szűrés laryngo-fiberoscoppal

Témában szakértő orvosaink

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.

Kapcsolódó áraink

Fül-orr-gégészet
Szakorvosi vizit30 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit (3 hónapon belül)25 000 Ft
Szakorvosi telefonos konzultáció25 000 Ft
Szakorvosi kisvizit csak az orvos kérésére ismétlődő kontroll esetén21 000 Ft
Gégerák-szűrés laryngo-fiberoscoppal12 000 Ft
Receptírási díj - vizit nélkül csak visszatérő pácienseknek4 000 Ft