Gasztroenterológia

Átfogó kivizsgálások, vastagbéltükrözés bódításban

A gasztroenterológia szakterület célja, hogy a gyomor-, bél-, máj-, epe- és hasnyálmirigy-problémákat, valamint egyéb emésztési gondokat diagnosztizálja és megtalálja a legoptimálisabb kezeléseket.
Tapasztalt gasztroenterológus főorvosunk rendelésén a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) vizsgálatbódításban is elvégezhető!

Dr. Mármarosi Zoltán belgyógyász, gasztroenterológus főorvos 40 éve kiemelten foglalkozik az emésztőszervi betegségek kivizsgálásával és kezelésével. Nagy jártassággal végez endoscopos vizsgálatokat, gyomor- és vastagbél-tükrözéseket. A krónikus vastagbél betegségek, – gyulladások (colitis ulcerosa, M.Crohn) és daganatos elváltozások, kivizsgálásában kezelésében, gondozásában több évtizedes tapasztalattal rendelkezik.
Ezenkívül a gasztroenterológia területén belül az epe-, máj és hasnyálmirigy gyulladásos és daganatos betegségeit vizsgálja, kezeli vagy kezelésüket irányítja, menedzseli. Nagy tapasztalattal rendelkezik az un. funkcionális gasztroenterológia irányú betegségek (dyspepsiák, IBS) kezelésében.

Szakszerű kezeléssel, beutaló nélkül, modern környezetben várjuk gasztroenterológiai szakrendelésünkön!

Bejelentkezés: +36 (20) 554 1498

A gasztroenterológia célja

A gasztroenterológia vizsgálatainak elsődleges célja, hogy megelőzze, illetve korai stádiumban felfedezze a betegségeket, így sokkal jobb esélyeket biztosítson a gyógyulásra.

A vizsgálatok alatt a részletes kikérdezés után sor kerülhet laboratóriumi (vér, vizelet, széklet) vizsgálatokra, hasi ultrahang vizsgálatra, gyomor- és béltükrözésre, valamint minden egyéb gyomor-bél rendszeri betegség vizsgálatára.

Problémák, amelyekkel a gasztroenterológia foglalkozik:

  • gyulladásos bélbetegségek (pl.: Chron-betegség)
  • nyelőcső, gyomor és nyombél betegségek (pl.: reflux, gyomorfekély)
  • székelési szokások megváltozása
  • emésztési problémák
  • nem javuló gyomorrontás
  • hasi panaszok, puffadás
  • egyéb gyomor – és bélrendszeri betegségek (pl.: liszt-, tejcukor-érzékenység,)

IBS: a gasztroenterológia segíthet

Az IBS (irritábilis bél szindróma) jellemzően fiatal felnőtt korban jelentkezik, és sajnos krónikus problémát jelent. A jó hír, hogy a kellemetlen panaszok általában nem vezetnek komolyabb betegségekhez.

A tünetek határozzák meg a kezelés milyenségét, hiszen alkalmazhatunk görcsoldókat, a bélfal mozgását elősegítő készítményeket, hashajtókat, hasfogókat és/vagy puffadásgátlókat is. Mivel általában többfajta tünet jelentkezik egyszerre, gyakran a gasztroenterológia által felírt gyógyszerek kombinálása hozhat eredményt.

Az IBS tünetein sokat segíthetnek az életmódbeli változások. Jó hatású lehet a puffadást okozó ételek (pl. hüvelyes zöldségek, banán, kelbimbó) mellőzése, a rostdús, zsírszegény diéta, de fontos a megfelelő stressz-kezelés és a rendszeres mozgás is.

A gasztroenterológia szakorvosát azonban mindenképpen ajánlott felkeresni, hiszen egyrészt ki kell zárni a komoly, testi betegségeket, másrészt a tünetek csökkentését célzó szerek kiválasztása is a gasztroenterológia feladata.

Kiemelt gasztroenterológia vizsgálati lehetőségeink!

Gyomortükrözés

A gyomortükrözés vagy gasztroszkópia olyan vizsgálat, amely során a gyomor-bél rendszer felső szakaszát, azaz a nyelőcső, a gyomor és a patkóbél területét vizsgálják.

A gyomortükrözés kettős célt szolgál: látható teszi az esetleges elváltozásokat (például kinövés, daganat, fekély, vérzés), és egyes esetekben lehetőség van az probléma kezelésére is.

Így többek közt eltávolíthatók bizonyos polipok, lehetőség van szövettani mintavételre, biopsziára is.

Kolonoszkópia

A kolonoszkópia olyan gasztroenterológia jellegű vizsgálat, amely a vastagbél területén jelentkező problémák felismerésére, esetleg azok kezelésére is alkalmas – a gyomortükrözéshez hasonlatosan.

Kolonoszkópia előtt általában izomba injektált kétféle fájdalomcsillapító, nyugtató adható (bár a legalsó szakasz vizsgálatakor ez el is hagyható), maga a vizsgálat bal oldalfekvésben történik.

Az endoszkóp csövét a végbélen keresztül vezetik a vastagbélbe egyidejű levegő befúvással, ami nyomó érzést, görcsöt okozhat a hasban. A fájdalmat jelezni kell az orvosnak! Az eszköz ez esetben is láthatóvá teszi a bélszakasz képét, amelyről állókép is készíthető.

A beavatkozás bódításban is elvégezhető!

Gyomorfekély

Gyomortükrözés

Kolonoszkópia

Reflux

Témában szakértő orvosaink

Kapcsolódó áraink

Gasztroenterológia
Szakorvosi vizit35 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit (3 hónapon belül)25 000 Ft
Gyomortükrözés (Gastroscopia)65 000 Ft
Gyomortükrözés (Gastroscopia) altatásban110 000 Ft
Vastagbéltükrözés (Colonoscopia)85 000 Ft
Vastagbéltükrözés (Colonoscopia) altatásban135 000 Ft
Gyomor- és vastagbéltükrözés145 000 Ft
Gyomor- és vastagbéltükrözés altatásban200 000 Ft
Receptírási díj - vizit nélkül csak visszatérõ pácienseknek4 000 Ft
Bizonyos eszközös vizsgálataink (gyomortükrözés, vastagbéltükrözés) az Oxygen Medical Kft. külső telephelyén zajlanak, amelynek címe: 1139. Budapest, Szegedi út 17. II. emelet 217-218. rendelő. A kezelésekre való bejelentkezés és fizetés előzetesen az Oxygen Medical recepcióján történik.
A szakorvos az endoszkópos vizsgálat közben indokolt esetben szövettani mintát vehet. A szövettan díja mintavételenként a kontroll vizsgálat alkalmával kerül kiszámlázásra.
Egy vizit tartalma: Anamnézis felvétele, kórtörténet átbeszélése, eddigi leletek értékelése, fizikális vizsgálat, szükséges vizsgálatok kiírása, konzíliumok kérése, terápiás és életviteli javaslat, receptírás. A vizit időtartama: 20-30 perc