Fül-orr-gégészet

Hallójárat-gyulladás

<< Vissza

A hallójárat-gyulladás egy – akár komoly fájdalommal járó – betegség, amelyet jellemzően baktériumok okoznak.

A kezelés lényege nem csupán a fájdalom és a gyulladás csökkentése, de a dobhártya védelme is.

Hallójárat-gyulladás a vízben

A hallójárat különösen érzékeny testrészünk, hiszen az igen vékony bőr alatt közvetlenül helyezkedik el az érzőideg-végződésekben igen gazdag porc-, illetve csonthártya.

Így bármilyen külső- vagy belső inger csökkentheti a hallójárat bőrének rugalmasságát, illetve az úszás, a strandolás során ázik fel gyorsan az érzékeny bőrt. A vízben tartózkodás miatt kialakult hallójárat-gyulladás közvetlen okozói a bőrbe behatoló baktériumok.

Érdekes módon azonban nem a vízben található kórokozók, hanem a bőrön található baktériumok okozzák a problémát.

Amikor fürdés, úszás közben fellazul a hallójárat bőrfelülete, ezek akadálytalanul behatolhatnak, és hallójárat-gyulladás lehet az „eredmény”.

Hallójárat-gyulladás a klórtól

Sokan nincsenek tisztában vele, hogy nem a természetes vizekben, hanem éppen az uszodákban, strandokon nagyobb a hallójárat-gyulladás kockázata.

Ez sajnos a fertőtlenítő hatású klórnak köszönhető, amely hosszabb tartózkodás során ingerli a fül érzékeny, vékony bőrét és a nyálkahártyát. Ha ez a folyamat túllép egy kritikus ponton, a bőr begyullad és megduzzad.

Ez a folyamat vezet addig, hogy a bőr védekező ereje csökken, és emiatt szabaddá válik az út a baktériumok előtt. Vagyis kialakul a fájdalmas hallójárat-gyulladás.

Ilyenkor a fül magától is fáj, de ha hozzáérünk a fülkagylóhoz, vagy megnyomjuk a fül előtt található porcocskát, a fájdalom egészen intenzív lehet.

A hallójárat-gyulladás kezelése

A fájdalom sajnos akár napokig is eltarthat, éppen ezért is fontos a mielőbbi szakorvosi ellátás. A szakszerű kezelés első lépése a hallójárat fertőtlenítése, majd a fertőtlenítő hatású gyógyszeres gézcsík bevezetése, szükség esetén rendszeres cseréje.

A fájdalom elviselése miatt ajánlatos lehet fájdalomcsillapítót, gyulladáscsökkentőt szedni, antibiotikumra viszont csak akkor van szükség, ha a bőr gyulladásán kívül a környező nyirokcsomók is begyulladnak.

Az is fontos, hogy megkülönböztessük a hallójárat-gyulladás és a középfül-gyulladás tüneteit, ez ugyanis más jellegű kezelést igényel.

Ezen kérdések tisztázása és a hatékony kezelés megkezdése érdekében a tünetek jelentkezésekor mielőbb érdemes fül-orr-gégészhez fordulni.

Hogyan előzhető meg a hallójárat-gyulladás?

Aki tudja, hogy érzékenyebb a füle, jól teszi, ha úszáskor, pancsoláskor a felszín fölött tartja a fejét, illetve úszósapkát visel, illetve beválhatnak az erre a célra tervezett füldugók is. Ha mégis víz megy a fülbe, ugráljunk fél lábon, kirázogatva a fülből a vizet.

Érdemes nagyobb figyelmet fordítani a fültisztításra, a fő szabály, hogy nem szabad túlzásba esni. A vékony fülzsír-réteg ugyanis védi a hallójáratot.

Akinél előfordult már hallójárat-gyulladás, jobb, ha nem használ a továbbiakban fültisztító pálcikát, vagy netalán más hegyes tárgyat a tisztításra.

Ez ingerelheti az amúgy is érzékeny bőrfelületet, melynek következménye lehet a fájdalmas hallójárat-gyulladás, ráadásul megsérülhet a dobhártya.

Ha a fülzsírdugó kiöblítése és feloldása otthon nem sikerül, a szakorvos megfelelő műszerekkel kitisztítja a hallójáratot. Vagyis nem érdemes házi kísérletezgetésbe fogni, csakis a szakszerű ellátás jelenthet biztonságos megoldást.

Arcüreggyulladás

Füldugulás

Hallójárat-gyulladás

Középfülgyulladás

Mandulagyulladás

Gégerák-szűrés laryngo-fiberoscoppal

Témában szakértő orvosaink

Kapcsolódó áraink

Fül-orr-gégészet
Szakorvosi vizit30 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit (3 hónapon belül)25 000 Ft
Szakorvosi telefonos konzultáció25 000 Ft
Szakorvosi kisvizit csak az orvos kérésére ismétlõdõ kontroll esetén21 000 Ft
Szakorvosi vizit - dr. Augusztinovicz Monika38 000 Ft
Szakorvosi telefonos konzultáció - dr. Augusztinovicz Monika (kontroll esetén kontroll díj)38 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit - dr. Augusztinovicz Monika32 000 Ft
Szakorvosi kisvizit csak az orvos kérésére ismétlõdõ kontroll esetén - dr. Augusztinovicz Monika24 000 Ft
Gégerák-szûrés laryngo-fiberoscoppal12 000 Ft
Receptírási díj - vizit nélkül csak visszatérõ pácienseknek4 000 Ft