Ultrahang

Here ultrahang

<< Vissza

Legyen szó elakadásról, gyulladásról, sérvről, vagy esetleg daganatgyanúról, a here ultrahang biztonságos, fájdalommentes diagnosztikai eszköz a here problémáinak felderítésére.

Mikor szükséges a here ultrahang?

Rejtett here

A here páros szerv, amelynek a születéskor a herezacskókban kell lennie. A herék magzati korban a hasüregben fejlődnek, és a lágyékcsatornán át vándorolnak le a herezacskóba. Normális működésükhöz alacsonyabb hőmérséklet szükséges, amelyet a pozíció biztosít. Előfordul azonban, hogy az egyik, vagy ritkábban mindkét here elakad a „leszállásban” és kialakul az úgynevezett rejtett heréjűség.

Ilyen esetekben a here ultrahang képes felderíteni a le nem vándorolt here helyét a lágyékcsatornában vagy a hasüregben. Amennyiben a herék nem kerülnek a normális helyükre az ivarérett korig, elképzelhető, hogy az elakadt herét műtétileg kell eltávolítani. Ez esetben is segít a feltérképezésben a here ultrahang vizsgálata.

Here ultrahang gyulladás, sérv kimutatására

A normál helyzetű herékben, és felső pólusokon elhelyezkedő mellékherében előfordulhat fájdalmas gyulladás, amely – többek közt – here ultrahang vizsgálattal feltérképezhető. A hereburok között felszaporodott folyadék okozza az úgynevezett here víz sérvet.

A here betegségei közé tartozik a heréktől elvezető vénás hálózat túltengése és előfordulhat, hogy a lágyékcsatornán át kitüremkedő lágyéksérv eléri a here szintjét. Ezt ugyan heresérvnek nevezünk, de valójában a mélyre terjedő lágyéksérvről van szó.

Mindezen rendellenességek gyanúja megtekintéssel és kézi tapintással is felvethető, ugyanakkor a pontosabb diagnózis felállításában a here ultrahang vizsgálata igen jó biztonsággal ad felvilágosítást.

Here daganat

Jellemzően a fiatal, 30 év alatti korosztály betegsége a rosszindulatú here daganat, amely ritkábban, de idősebb korban is előfordulhat. A korai felismerés egyik eszköze ebben az esetben is a here ultrahang.

A here ultrahang vizsgálata

A hereállomány gyulladásainak, daganatainak, artériás keringés esetleges sérülésének diagnosztizálására ideális a here ultrahang vizsgálat. Ezzel egy időben a mellékherék elváltozásainak (ciszta, gyulladás), valamint a herezacskó űrterének (folyadék felszaporodás, heresérvek) és ereinek (visszértágulat) ultrahang vizsgálata is megtörténik.

Fontos tudni, hogy a here ultrahang vizsgálat fájdalommentes!

További vizsgálat férfiaknak: prosztata ultrahang

A tapintásos vizsgálaton és a vérvizsgálaton túl nagyon fontos diagnosztikai eszköz a prosztata problémáinak felfedezésében az ultrahang vizsgálat. A prosztata megtekintése telt húgyhólyag mellett hason át vagy a végbélen keresztül is történhet. Utóbbi esetben az ultrahangkészülék egy speciális tartozéka segítségével a végbél felől részlet gazdagon láthatóvá válik a prosztata állománya, annak méretét, szerkezetét illetve környezetét is láthatjuk.

A vizsgálat előnye, hogy gyorsan zajlik, és inkább csak kellemetlen, de nem fájdalmas. Már igen kis elváltozások is láthatóvá válnak, azt azonban nem lehet megállapítani, hogy ezek jó- vagy rosszindulatúak. Tehát bármit fedezünk fel, azt további kivizsgálásoknak is követniük kell.

Hasi ultrahang

Here ultrahang

Hüvelyi ultrahang

Ízületi ultrahang

Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy túlműködés

Szívultrahang

Témában szakértő orvosaink

Kapcsolódó áraink

Ultrahang
Pajzsmirigy és nyaki lágyrész ultrahang25 000 Ft
Szonoelasztográfia - Kiegészítő pajzsmirigy vizsgálat*18 000 Ft
Hasi + kismedence (áttekintő, komplex) ultrahang25 000 Ft
Vese artéria Color Doppler vizsgálat - Kizárólag hasi ultrahanggal együtt**35 000 Ft
Epehólyag kontrakciós vizsgálat35 000 Ft
Nyaki erek (carotis) doppler ultrahang25 000 Ft
Nyaki lágyrészek, pajzsmirigy és érvizsgálat38 000 Ft
Térd ízületi ultrahang 1 oldal25 000 Ft
Térd ízületi ultrahang 2 oldal38 000 Ft
Váll ízületi ultrahang 1 oldal - Dr. Szabó Andrea25 000 Ft
Váll ízületi ultrahang 2 oldal - Dr. Szabó Andrea38 000 Ft
Végtag lágyrész ultrahang25 000 Ft
Lágyrész ultrahang25 000 Ft
Here ultrahang25 000 Ft
Alsó végtag vénás keringés ultrahang vizsgálat - Dr. Wagner Éva25 000 Ft
Hasi ultrahang vizsgálat, nyirokrégiókkal - Melanoma utánkövetés38 000 Ft
Felső végtag vénás keringés ultrahang vizsgálat - Dr. Wagner Éva25 000 Ft
Kismedencei ultrahang vizsgálat (gyulladáskeresés) - Dr. Szabó Andrea33 000 Ft
Kismedencei ultrahang vizsgálat (gyulladáskeresés) - hasi ultrahang kiegészítéssel - Dr. Szabó Andrea48 000 Ft
Radiológiai konzultáció ultrahang vizsgálat nélkül 20 000 Ft
Egy vizit tartalma: Anamnézis felvétele, kórtörténet átbeszélése, eddigi leletek értékelése, írásbeli lelet kiállítása. A vizsgálat időtartama: 15-20 perc
* Kizárólag a radiológus által javasolt esetekben, pajzsmirigy ultrahang vizsgálatra épülõ kiegészítõ vizsgálat.
** Vese artéria Color Doppler vizsgálat a hasi ultrahang vizsgálatra épülõ kiegészítõ vizsgálat.