Ultrahang

Here ultrahang

<< Vissza

Legyen szó elakadásról, gyulladásról, sérvről, vagy esetleg daganatgyanúról, a here ultrahang biztonságos, fájdalommentes diagnosztikai eszköz a here problémáinak felderítésére.

Mikor szükséges a here ultrahang?

Rejtett here

A here páros szerv, amelynek a születéskor a herezacskókban kell lennie. A herék magzati korban a hasüregben fejlődnek, és a lágyékcsatornán át vándorolnak le a herezacskóba. Normális működésükhöz alacsonyabb hőmérséklet szükséges, amelyet a pozíció biztosít. Előfordul azonban, hogy az egyik, vagy ritkábban mindkét here elakad a „leszállásban” és kialakul az úgynevezett rejtett heréjűség.

Ilyen esetekben a here ultrahang képes felderíteni a le nem vándorolt here helyét a lágyékcsatornában vagy a hasüregben. Amennyiben a herék nem kerülnek a normális helyükre az ivarérett korig, elképzelhető, hogy az elakadt herét műtétileg kell eltávolítani. Ez esetben is segít a feltérképezésben a here ultrahang vizsgálata.

Here ultrahang gyulladás, sérv kimutatására

A normál helyzetű herékben, és felső pólusokon elhelyezkedő mellékherében előfordulhat fájdalmas gyulladás, amely – többek közt – here ultrahang vizsgálattal feltérképezhető. A hereburok között felszaporodott folyadék okozza az úgynevezett here víz sérvet.

A here betegségei közé tartozik a heréktől elvezető vénás hálózat túltengése és előfordulhat, hogy a lágyékcsatornán át kitüremkedő lágyéksérv eléri a here szintjét. Ezt ugyan heresérvnek nevezünk, de valójában a mélyre terjedő lágyéksérvről van szó.

Mindezen rendellenességek gyanúja megtekintéssel és kézi tapintással is felvethető, ugyanakkor a pontosabb diagnózis felállításában a here ultrahang vizsgálata igen jó biztonsággal ad felvilágosítást.

Here daganat

Jellemzően a fiatal, 30 év alatti korosztály betegsége a rosszindulatú here daganat, amely ritkábban, de idősebb korban is előfordulhat. A korai felismerés egyik eszköze ebben az esetben is a here ultrahang.

A here ultrahang vizsgálata

A hereállomány gyulladásainak, daganatainak, artériás keringés esetleges sérülésének diagnosztizálására ideális a here ultrahang vizsgálat. Ezzel egy időben a mellékherék elváltozásainak (ciszta, gyulladás), valamint a herezacskó űrterének (folyadék felszaporodás, heresérvek) és ereinek (visszértágulat) ultrahang vizsgálata is megtörténik.

Fontos tudni, hogy a here ultrahang vizsgálat fájdalommentes!

További vizsgálat férfiaknak: prosztata ultrahang

A tapintásos vizsgálaton és a vérvizsgálaton túl nagyon fontos diagnosztikai eszköz a prosztata problémáinak felfedezésében az ultrahang vizsgálat. A prosztata megtekintése telt húgyhólyag mellett hason át vagy a végbélen keresztül is történhet. Utóbbi esetben az ultrahangkészülék egy speciális tartozéka segítségével a végbél felől részlet gazdagon láthatóvá válik a prosztata állománya, annak méretét, szerkezetét illetve környezetét is láthatjuk.

A vizsgálat előnye, hogy gyorsan zajlik, és inkább csak kellemetlen, de nem fájdalmas. Már igen kis elváltozások is láthatóvá válnak, azt azonban nem lehet megállapítani, hogy ezek jó- vagy rosszindulatúak. Tehát bármit fedezünk fel, azt további kivizsgálásoknak is követniük kell.

Hasi ultrahang

Here ultrahang

Hüvelyi ultrahang

Ízületi ultrahang

Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy túlműködés

Szívultrahang

Témában szakértő orvosaink

Kapcsolódó áraink

Ultrahang
Pajzsmirigy és nyaki lágyrész ultrahang21 000 Ft
Szonoelasztográfia - Kiegészítő pajzsmirigy vizsgálat*15 000 Ft
Hasi-és kismedence (áttekintő, komplex) ultrahang21 000 Ft
(Kérjük, a vizsgálat előtt 6 órával ne étkezzen, csak szénsavmentes vizet fogyasszon és érkezzen telt hólyaggal.)
Vese artéria Color Doppler vizsgálat - Kizárólag hasi ultrahanggal együtt**30 000 Ft
Végtagi lágyrész ultrahang21 000 Ft
Nyaki erek (carotis) doppler ultrahang21 000 Ft
Nyaki lágyrészek, pajzsmirigy és érvizsgálat27 000 Ft
Ízületi ultrahang - 1 oldal21 000 Ft
Ízületi ultrahang - 2 oldal27 000 Ft
Lágyrész ultrahang21 000 Ft
Here ultrahang21 000 Ft
Kismedencei ultrahang vizsgálat (gyulladáskeresés)27 000 Ft
Epehólyag kontrakciós vizsgálat25 000 Ft
Radiológiai konzultáció ultrahang vizsgálat nélkül - dr. Szabó Andrea20 000 Ft
* Kizárólag a radiológus által javasolt esetekben, pajzsmirigy ultrahang vizsgálatra épülő kiegészítő vizsgálat.
** Vese artéria Color Doppler vizsgálat a hasi ultrahang vizsgálatra épülő kiegészítő vizsgálat.
Egy vizit tartalma: Anamnézis felvétele, kórtörténet átbeszélése, eddigi leletek értékelése, fizikális vizsgálat, szükséges vizsgálatok kiírása, konzíliumok kérése, terápiás és életviteli javaslat, írásbeli lelet kiállítása. A vizsgálat időtartama: 10-20 perc