Ultrahang

Hüvelyi ultrahang

<< Vissza

A nőgyógyászati hüvelyi ultrahang vizsgálat a többi ultrahang vizsgálathoz hasonlóan sugármentes, megbízható és biztonságos diagnosztikai módszer, ami bármikor megismételhető, és viszonylag gyors diagnózist ad.

Ultrahang vizsgálatok segítségével a csökkenthető a műtéti beavatkozások kockázata és időben felismerhetők bizonyos elváltozások.

A hüvelyi ultrahang szerepe a kivizsgálásban

Az elváltozások felfedezésére, illetve az egészséges állapot felőli megbizonyosodásra a képalkotó eljárások között az első választás a hasfalon vagy a hüvelyen keresztül végzett hagyományos ultrahang vizsgálat. A módot a szakember választja meg, amely függ a vizsgálat céljától, és a testi adottságoktól.

Hüvelyi ultrahang vizsgálat körülbelül olyan kellemetlenséggel jár, mint egy nőgyógyászati szűrés. Mindössze arra kell figyelni a páciensnek, hogy üres húgyhólyaggal érkezzen, mert az javítja a képminőséget.

A hüvelyi ultrahang vizsgálat során a méh helyzetéről, méretéről, a fejlődési rendellenességekről, a méhnyálkahártya, a méhizomzat állapotáról, gyulladásos, daganatos elváltozásokról (mióma, polip) kapunk megbízható adatokat, valamint láthatóvá tehető a méhen belüli fogamzásgátló eszköz is.

Hüvelyi ultrahang segítségével láthatóvá válhat a méhen kívüli terhesség, a petevezetők gyulladásos tágulata. A petefészkek ultrahangos képe tájékozat a peteérésről, a tüszőrepedésről, a hormonzavarokról, a cisztákról és más, jó- és rosszindulatú daganatokról és a meddőség lehetséges okairól. Ez utóbbi kivizsgálásában és a mesterséges megtermékenyítés programja során elengedhetetlen a sorozatos hüvelyi ultrahang vizsgálat.

Hüvelyi ultrahang: a méhnyakrák-szűrés része

A népegészségügyi ajánlás szerint 3 évenként javasolt a méhnyakrák-szűrés, ezzel szemben a szülész-nőgyógyász társadalom ezt évente javasolja. Minden hölgynek, aki már megkezdte a nemi életet, vagy legkésőbb 18 éves kortól évente egyszer ajánlott ezen a szűrésen részt vennie.

A vizsgálat során a beteg panaszaira, állapotára vonatkozó kérdések után egy „kacsa” nevű eszközzel feltárják a hüvelyfalat, látótérbe hozzák a méhszájat, a méh nyakcsatornájából és a méhszáj felszínről mintát vesznek pálca segítségével. Ezen kívül megtekintik a hüvely belfelszínét, a szeméremtestet, a kisajkakat és a nagyajkakat – eltérés, kóros növedék, és a váladék megítélése miatt.

A kolposzkópos megtekintés is része az éves szűrővizsgálatnak, hiszen így a szakember olyan finom rendellenességeket fedezhet fel, amelyek – annak ellenére, hogy a szűrés eredménye nem mutat kórosat – további kezelést igényelhetnek. A tapintásos vizsgálat során többnyire kiszűrhetők a ciszták, a miómák, a petefészek, a kismedence gyulladása, sőt, az endometriózis is.

A hüvelyi ultrahang pedig még pontosabb, megbízható képet adhat ezen betegségekről, illetve a tapintással nem észlelhető méhüregi rendellenességekről is.

Hasi ultrahang

Here ultrahang

Hüvelyi ultrahang

Ízületi ultrahang

Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy túlműködés

Szívultrahang

Témában szakértő orvosaink

Kapcsolódó áraink

Ultrahang
Pajzsmirigy és nyaki lágyrész ultrahang21 000 Ft
Szonoelasztográfia - Kiegészítő pajzsmirigy vizsgálat*15 000 Ft
Hasi-és kismedence (áttekintő, komplex) ultrahang21 000 Ft
(Kérjük, a vizsgálat előtt 6 órával ne étkezzen, csak szénsavmentes vizet fogyasszon és érkezzen telt hólyaggal.)
Vese artéria Color Doppler vizsgálat - Kizárólag hasi ultrahanggal együtt**30 000 Ft
Végtagi lágyrész ultrahang21 000 Ft
Nyaki erek (carotis) doppler ultrahang21 000 Ft
Nyaki lágyrészek, pajzsmirigy és érvizsgálat27 000 Ft
Ízületi ultrahang - 1 oldal21 000 Ft
Ízületi ultrahang - 2 oldal27 000 Ft
Lágyrész ultrahang21 000 Ft
Here ultrahang21 000 Ft
Kismedencei ultrahang vizsgálat (gyulladáskeresés)27 000 Ft
Epehólyag kontrakciós vizsgálat25 000 Ft
Radiológiai konzultáció ultrahang vizsgálat nélkül - dr. Szabó Andrea20 000 Ft
* Kizárólag a radiológus által javasolt esetekben, pajzsmirigy ultrahang vizsgálatra épülő kiegészítő vizsgálat.
** Vese artéria Color Doppler vizsgálat a hasi ultrahang vizsgálatra épülő kiegészítő vizsgálat.
Egy vizit tartalma: Anamnézis felvétele, kórtörténet átbeszélése, eddigi leletek értékelése, fizikális vizsgálat, szükséges vizsgálatok kiírása, konzíliumok kérése, terápiás és életviteli javaslat, írásbeli lelet kiállítása. A vizsgálat időtartama: 10-20 perc