Ortopédia

Isiász

<< Vissza

Az isiász vagy ülőideg-gyulladás, ülőidegzsába – a modern kor, vagyis inkább az ülő ember betegsége. Nevét az emberi szervezet leghosszabb idegéről, a nervus isiadicus nevű ülőidegről kapta.

Az isiász tulajdonképpen nem önálló kórkép, inkább a gerinc deréki szakaszából eredő fájdalmas tünetek együttese, amelynek számos eredője lehet.

Az isiász egy fájdalmas tünetegyüttes

Az isiász miatt kialakuló fájdalom jelentkezhet hirtelen, de kifejlődhet lassan, fokozatosan is. Emellett isiászra gyanakodhatunk, ha zsibbadás, érzéskiesés, tűszúrás-érzés, ügyetlenebb mozgás, esetleg izombénulás, súlyos esetben pedig akár vizelet- vagy széklet-visszatartási képtelenség jelentkezik.

Az isiász kialakulásának okai többek közt az alábbiak lehetnek:

  • rossz mozdulat, helytelenül végzett cipelés,
  • porckorongsérv,
  • ágyéki gerinccsatorna-szűkület, gyulladás vagy keringési rendellenesség,
  • ritka esetben baleset,
  • igen ritkán daganat.

Az isiász diagnózisa

A szakorvosi diagnózisnál már a beteg tartása is támpont lehet, hiszen az ún. antalgiás, vagyis kissé elcsavarodott tartás eleve utalhat az isiász jelenlétére. Ugyanakkor a kikérdezés is választ adhat fontos kérdésekre, hiszen például a porckorongsérv eredetű isiász esetén a fájdalom pihentetésre csökken, a has préselésére (például köhögésnél, székelésnél) fokozódik.

Az alapos fizikális vizsgálat mellett a daganat kizárása miatt szóba jöhetnek laborvizsgálatok, MRI-, és CT-vizsgálat is.

Az isiász kezelése

A kezelés legfontosabb eleme – különösen porckorongsérv esetén – a pihenés, az ülés kerülése, a megfelelő cipő, a kemény fekhely és a fekvés közbeni ún. isiász borogatás alkalmazása.

A fájdalom csökkentésére beválhatnak a fájdalomcsillapítók, a gyulladáscsökkentők, az izomlazítók és az isiász-infúziók, valamint a kiegészítő gyógymódok, például a lökéshullám terápia is. Súlyos esetben szóba jöhet a műtét.

Heveny isiász jellegű panaszok kezelésében az ágynyugalom mellett szóba jöhet a gyógyszeres terápia, a fájdalomcsillapítás, és gyulladáscsökkentésre a különböző típusú gyulladáscsökkentők. Izomlazító akkor lehet indokolt, ha görcsös izom-összehúzódás tartja fenn az isiász fájdalmát.

A gyógyszereket szájon át, infúzióban, lokális, illetve izomba adott injekcióval, valamint bőrön keresztül felszívódó tapasz formájában juttathatjuk a szervezetbe. Az akut tünetek oldódását követően kíméletes mobilizálást kezdhetünk.

A krónikus isiász okozta fájdalmak kezelésében jó hatású lehet a fizikoterápia.

Műtéti beavatkozás csak akkor jön szóba, ha az isiász panaszait gerincelváltozás, jobbára porckorongsérv okozza és másképp nem szüntethetőek meg a bénulásos tünetek, a vizelési és székelési zavar, a fájdalom.

Nem gerinc eredetű elváltozások esetében további vizsgálatok vállnak szükségessé, a szervi okok kiderítésére labor, hasi-kismedencei ultrahang, vagy további egyéb speciális eljárások. Mivel az isiász okozta fájdalom megítélésében meghatározó tényező a beteg lelki állapota, ezért szükség lehet pszichológus, pszichiáter bevonására is.

A gyógyulás gyakran több hetet is igénybe vehet, de az esetek döntő többségében a kitartó konzervatív kezelés eredményes.

Az isiász megelőzése

A rendszeres testmozgás legfőbb célja a gerincet támasztó hosszú hátizmok megerősítése, a porckorongok tehermentesítése.

A mozgásformák között a leginkább kisebb statikai terhet jelentő mozgásformák kerülnek előtérbe, amelyeknél nem kell tartanunk a saját testsúlyunkat, mint pl. úszás, kerékpározás, lovaglás. Isiász esetén különösen jó hatásfokú a rendszeres gyógytorna.

Derékfájdalom

Gerincferdülés

Isiász

Könyök fájdalom

Lúdtalp

Térdfájdalom

Vállfájdalom

Kapcsolódó áraink

Ortopédia / Reumatológia
Szakorvosi vizit27 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit (3 hónapon belül)24 000 Ft
Szakorvosi telefonos konzultáció24 000 Ft
Szakorvosi vizit - dr. Pánics István29 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit - dr. Pánics István27 000 Ft
Szakorvosi telefonos konzultáció - dr. Pánics István24 000 Ft
Szakorvosi vizit - dr. Pánics Gergely29 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit - dr. Pánics Gergely27 000 Ft
Szakorvosi telefonos konzultáció - dr. Pánics Gergely24 000 Ft
Receptírási díj - vizit nélkül csak visszatérő pácienseknek4 000 Ft
Gyermek ortopédia szakorvosi vizit 7 éves kortól27 000 Ft
Vizithez kötött vizsgálatok, beavatkozások, injekciók
Lökéshullám - 1 alkalom12 000 Ft
Lökéshullám - 1 alkalom 2 testrész esetén16 000 Ft
Tape kezelés6 000 Ft
Bioterápia - 1 ampulla12 000 Ft
Bioterápia - 2. ampullától9 000 Ft
Ízületi terápia45 000 Ft
Hyaluronsavas ízületi injekció (Reviscon Plus) beadási díjjal /db 40 000 Ft
Hyaluronsavas ízületi injekció (Optivisc single) beadási díjjal /db75 000 Ft
Hyaluronsavas ízületi injekció (Monovisc) beadási díjjal /db 95 000 Ft
Hyaluronsavas + szteroid injekció (Cingal) beadási díjjal /db 100 000 Ft
Hyaluronsavas ízületi injekció (hozott injekció esetén) beadási díj /db35 000 Ft
Szteroid injekció (Kenalog) beadási díjjal /db10 000 Ft
Szteroid injekció (Diprophos) beadási díjjal /db10 000 Ft
Ízületi punkció - folyadék leszívás10 000 Ft
Egy vizit tartalma: Anamnézis felvétele, kórtörténet átbeszélése, eddigi leletek értékelése, fizikális vizsgálat, szükséges vizsgálatok kiírása, konzíliumok kérése, terápiás és életviteli javaslat, receptírás. A vizit időtartama: 15-30 perc