Ultrahang

Ízületi ultrahang

<< Vissza

A Springday Medical Magánorvosi Központban elérhető ízületi ultrahang vizsgálat gyors és egyszerűen kivitelezhető, noninvazív diagnosztikai eljárás, mely a páciens szempontjából nem megterhelő, nem igényel előkészítést, nem jár sugárterheléssel, az MR vizsgálattal ellentétben gyakorlatilag nincs kontraindikációja (pl. fém idegentestek, pacemaker, klausztrofóbia).

A rendelkezésre álló nagyfelbontású ultrahang készülékkel jól ábrázolhatók az ízületek gyulladásos folyamatai, a külső szalagrendszerek, valamint az ízületeket mozgató inak és izmok degeneratív és/vagy traumás elváltozásai.

Az ultrahang vizsgálat segíthet továbbá tapintható lágyrészképletek karakterizálásában és a perifériás idegek szerkezetének megítélésében is. Érdemes tudni azonban, hogy ennek az eljárásnak vannak korlátait is: porcsérülések, az ízületek belső szalagrendszerének megítélésére, valamint a gerinc kisízületeinek ábrázolására az MR a megfelelő vizsgáló módszer.

Milyen esetben ajánlott az ízületi ultrahang vizsgálat?

• Degeneratív (kopásos) betegségek
• Sportsérülések
• Gyulladásos betegségek
• Folyadék gyülemek

Hogy zajlik az ízületi ultrahang vizsgálat?

Az ízületi ultrahang vizsgálat lényegében fájdalmatlan, többször ismételhető, sugárterheléssel nem jár és nem igényel nagyobb előkészületet. A páciensnek mindössze a vizsgálandó testrészét kell szabaddá tenni. Az ízületi ultrahang vizsgálat során a vizsgált területet zselével kenik be, mely javítja a képminőséget. Ez a zselé az ízületi ultrahang vizsgálat után könnyen letörölhető, nem hagy nyomot maga után.

Ízületi ultrahang vizsgálat hetente több rendelési időben is elérhető!

Jelentkezzen be gyorsan és kényelmesen!

>>Foglaljon időpontot online!<<

Degeneratív (kopásos) betegségek

Az ízületi ultrahang vizsgálattal jól megkülönböztethetők a degeneratív (kopásos), gyulladásos ízületi betegségek és a sportsérülések. A degeneratív ízületi betegségek esetében az ízületi ultrahang láthatóvá teszi a csontokat borító porc mennyiségének csökkenését is.

A normál esetben jól látható ízületi rés beszűkül, a csontfelszín egyenetlenné válik és a degeneratív betegségekre jellemző egyéb elváltozások is megfigyelhetők.

Sportsérülések

Egy sportsérülés kapcsán nagyon gyakran sérülnek az ízületekben lévő szalagok, illetve az érintett végtagon az izmok. Egy ízületi ultrahang vizsgálattal kimutathatóak az izmokban kialakult bevérzések, a tapadási felszíneken kialakult gyulladások, illetve például a térd ízületben bekövetkezett szalagsérülések.

Gyulladásos betegségek

A gyulladásos ízületi betegségeknél egy ízületi ultrahang vizsgálat során jól láthatóvá válnak a betegségre jellemző elváltozások. Többek közt megfigyelhető lesz például az ízületi belhártya megvastagodása, illetve a csontok felszínén megjelenő kimaródások. A belhártyában lévő érhálózat is jól vizsgálható egy speciális technika, úgynevezett power-doppler segítségével. A színes-doppler technikával pedig kirajzolódik az erekben lévő keringés.

Folyadék gyülemek

A fentieken túl vizsgálható még ízületi ultrahang segítségével az ízületekben, illetve a nyáktömlőkben lévő folyadék és ennek mennyisége. A kóros folyadék gyülemek kimutatása mellett pontosan mérhető például a folyadék gyülem mérete, például a hátsó térdhajlatban megjelenő úgynevezett Baker ciszta esetében. Az idegek vizsgálata során pedig lehetőség nyílik egyes alagút szindrómák vagy idegsérülések diagnózisára.

Hasi ultrahang

Here ultrahang

Hüvelyi ultrahang

Ízületi ultrahang

Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy túlműködés

Szívultrahang

Témában szakértő orvosaink

Kapcsolódó áraink

Ultrahang
Pajzsmirigy és nyaki lágyrész ultrahang25 000 Ft
Szonoelasztográfia - Kiegészítő pajzsmirigy vizsgálat*18 000 Ft
Hasi + kismedence (áttekintő, komplex) ultrahang25 000 Ft
Vese artéria Color Doppler vizsgálat - Kizárólag hasi ultrahanggal együtt**35 000 Ft
Epehólyag kontrakciós vizsgálat35 000 Ft
Nyaki erek (carotis) doppler ultrahang25 000 Ft
Nyaki lágyrészek, pajzsmirigy és érvizsgálat38 000 Ft
Térd ízületi ultrahang 1 oldal25 000 Ft
Térd ízületi ultrahang 2 oldal38 000 Ft
Váll ízületi ultrahang 1 oldal - Dr. Szabó Andrea25 000 Ft
Váll ízületi ultrahang 2 oldal - Dr. Szabó Andrea38 000 Ft
Végtag lágyrész ultrahang25 000 Ft
Lágyrész ultrahang25 000 Ft
Here ultrahang25 000 Ft
Alsó végtag vénás keringés ultrahang vizsgálat - Dr. Wagner Éva25 000 Ft
Hasi ultrahang vizsgálat, nyirokrégiókkal - Melanoma utánkövetés38 000 Ft
Felső végtag vénás keringés ultrahang vizsgálat - Dr. Wagner Éva25 000 Ft
Kismedencei ultrahang vizsgálat (gyulladáskeresés) - Dr. Szabó Andrea33 000 Ft
Kismedencei ultrahang vizsgálat (gyulladáskeresés) - hasi ultrahang kiegészítéssel - Dr. Szabó Andrea48 000 Ft
Radiológiai konzultáció ultrahang vizsgálat nélkül 20 000 Ft
Egy vizit tartalma: Anamnézis felvétele, kórtörténet átbeszélése, eddigi leletek értékelése, írásbeli lelet kiállítása. A vizsgálat időtartama: 15-20 perc
* Kizárólag a radiológus által javasolt esetekben, pajzsmirigy ultrahang vizsgálatra épülõ kiegészítõ vizsgálat.
** Vese artéria Color Doppler vizsgálat a hasi ultrahang vizsgálatra épülõ kiegészítõ vizsgálat.