Ultrahang

Ízületi ultrahang

<< Vissza

Az ízületek, az inak, a rostos porcok és a környéki vázizmok fájdalmatlan, kockázatmentes feltérképezése könnyen megoldható az ízületi ultrahang segítségével. Ezzel a módszerrel fény derülhet az elváltozásokra, lehetővé válik a célzott kezelés.

Milyen betegségek kimutatására alkalmas az ízületi ultrahang?

Degeneratív (kopásos) betegségek

Az ízületi ultrahang vizsgálattal jól megkülönböztethetők a degeneratív (kopásos), gyulladásos ízületi betegségek és a sportsérülések. A degeneratív ízületi betegségek esetében az ízületi ultrahang láthatóvá teszi a csontokat borító porc mennyiségének csökkenését is.

A normál esetben jól látható ízületi rés beszűkül, a csontfelszín egyenetlenné válik és a degeneratív betegségekre jellemző egyéb elváltozások is megfigyelhetők.

Sportsérülések

Egy sportsérülés kapcsán nagyon gyakran sérülnek az ízületekben lévő szalagok, illetve az érintett végtagon az izmok. Egy ízületi ultrahang vizsgálattal kimutathatóak az izmokban kialakult bevérzések, a tapadási felszíneken kialakult gyulladások, illetve például a térd ízületben bekövetkezett szalagsérülések.

Gyulladásos betegségek

A gyulladásos ízületi betegségeknél egy ízületi ultrahang vizsgálat során jól láthatóvá válnak a betegségre jellemző elváltozások. Többek közt megfigyelhető lesz például az ízületi belhártya megvastagodása, illetve a csontok felszínén megjelenő kimaródások. A belhártyában lévő érhálózat is jól vizsgálható egy speciális technika, úgynevezett power-doppler segítségével. A színes-doppler technikával pedig kirajzolódik az erekben lévő keringés.

Folyadék gyülemek

A fentieken túl vizsgálható még ízületi ultrahang segítségével az ízületekben, illetve a nyáktömlőkben lévő folyadék és ennek mennyisége. A kóros folyadék gyülemek kimutatása mellett pontosan mérhető például a folyadék gyülem mérete, például a hátsó térdhajlatban megjelenő úgynevezett Baker ciszta esetében. Az idegek vizsgálata során pedig lehetőség nyílik egyes alagút szindrómák vagy idegsérülések diagnózisára.

Hogy zajlik az ízületi ultrahang vizsgálat?

Az ízületi ultrahang vizsgálat lényegében fájdalmatlan, többször ismételhető, sugárterheléssel nem jár, és nem igényel nagyobb előkészületet. A páciensnek mindössze a vizsgálandó testrészét kell szabaddá tenni. Az ízületi ultrahang vizsgálat során a vizsgált területet egy géllel kenik be, mely javítja a képminőséget.

Ez a zselé az ízületi ultrahang vizsgálat után könnyen letörülhető, nem hagy nyomot maga után. A vizsgált ízület vizsgálat alatti aktív és passzív mozgatásával olyan információhoz jutunk az ízület funkcióját tekintve, mely sem a röntgen, sem az MR felvételen nem látható.

Kiváltható ízületi ultrahang vizsgálattal a röntgen?

Bár az ízületi ultrahang vizsgálat nagy előnye, hogy nem jár sugárterheléssel, azonban nem váltja ki a röntgenfelvétel készítését, inkább adott esetben kiegészíti és lehetőséget nyújt a betegségek elkülönítésére. Természetesen a többi diagnosztikai vizsgálathoz hasonlóan itt is fontos, hogy az ízületi ultrahang vizsgálatot egy abban jártas szakember készítse és értékelje.

Hasi ultrahang

Here ultrahang

Hüvelyi ultrahang

Ízületi ultrahang

Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy túlműködés

Szívultrahang

Témában szakértő orvosaink

Kapcsolódó áraink

Ultrahang
Pajzsmirigy és nyaki lágyrész ultrahang21 000 Ft
Szonoelasztográfia - Kiegészítő pajzsmirigy vizsgálat*15 000 Ft
Hasi-és kismedence (áttekintő, komplex) ultrahang21 000 Ft
(Kérjük, a vizsgálat előtt 6 órával ne étkezzen, csak szénsavmentes vizet fogyasszon és érkezzen telt hólyaggal.)
Vese artéria Color Doppler vizsgálat - Kizárólag hasi ultrahanggal együtt**30 000 Ft
Végtagi lágyrész ultrahang21 000 Ft
Nyaki erek (carotis) doppler ultrahang21 000 Ft
Nyaki lágyrészek, pajzsmirigy és érvizsgálat27 000 Ft
Ízületi ultrahang - 1 oldal21 000 Ft
Ízületi ultrahang - 2 oldal27 000 Ft
Lágyrész ultrahang21 000 Ft
Here ultrahang21 000 Ft
Kismedencei ultrahang vizsgálat (gyulladáskeresés)27 000 Ft
Epehólyag kontrakciós vizsgálat25 000 Ft
Radiológiai konzultáció ultrahang vizsgálat nélkül - dr. Szabó Andrea20 000 Ft
* Kizárólag a radiológus által javasolt esetekben, pajzsmirigy ultrahang vizsgálatra épülő kiegészítő vizsgálat.
** Vese artéria Color Doppler vizsgálat a hasi ultrahang vizsgálatra épülő kiegészítő vizsgálat.
Egy vizit tartalma: Anamnézis felvétele, kórtörténet átbeszélése, eddigi leletek értékelése, fizikális vizsgálat, szükséges vizsgálatok kiírása, konzíliumok kérése, terápiás és életviteli javaslat, írásbeli lelet kiállítása. A vizsgálat időtartama: 10-20 perc