Bőrgyógyászat

Izzadás

Szeretne megszabadulni az izzadás kellemetlenségétől? Visszaszerezné önbizalmát?
Hosszútávú izzadásgátlás Botox kezeléssel!

A kóros izzadás lerombolja az önbizalmat

A verejték alapvetően színtelen, szagtalan, csak akkor válik kellemetlen szagúvá, ha baktériumok szaporodnak el benne, illetve ha olyan táplálékot, gyógyszert fogyasztunk, amelyik a verejtékmirigyeken keresztül választódik ki, ilyen például a fokhagyma, az alkohol, a B- és a C-vitamin. A ruhából kioldott festékek és a szervezetbe bevitt anyagok hatására a színe is megváltozhat.

Hazánkban a lakosság legalább 1 százalékát érinti a kóros izzadás, amely – érthető okok miatt – lelki problémákhoz, akár depresszióhoz is vezethet. Ráadásul a főként tenyéren, talpon és hónaljban jelentkező izzadást a stressz csak fokozza.

A fokozott izzadás testi és lelki okai

A mirigyek működését a szimpatikus idegrendszer és a hormonális állapot befolyásolja, ezért a fokozott izzadást nehéz kezelni. A hiperhidrózisnak nevezett jelenség normális hőmérsékletnél jelentkező fokozott izzadás az egész testen, vagy csak bizonyos részeken.

Az egész testet érintő izzadás mögött állhat gyors lázcsökkenés, elhízás, pajzsmirigytúltengés, sokízületi gyulladás, köszvény, tbc, menopauza, de bizonyos gyógyszerek is okozhatják, mint a szteroidok, szalicilátok.

Jellemzően a tenyér és a talp izzad feszültség, stressz esetén, bár, ha féloldali verejtékcsorgást tapasztalunk, sürgősen forduljunk orvoshoz, ugyanis ez idegrendszeri-beidegzési zavarra utalhat.

Mit tehetünk magunkért?

  • Nem mindegy, mivel mosakszunk. A lúgos szappanok, tusfürdők rontják a bőr savas vegyhatását, így könnyebben szaporodhatnak a baktériumok. Javasolt az enyhén savas pH-jú tisztálkodószerek használatára.
  • Ha az izzadás mögött stressz áll, és kizárhatók a belgyógyászati betegségek, alkalmazhatók bizonyos nyugtatók, antidepresszánsok, de természetes stresszoldó módszerek is hatásosak lehetnek.
  • Bőrgyógyász tanácsára csökkenthető az izzadás alumínium-klorid oldattal vagy szalicilsavat és timsót tartalmazó hintőporokkal.

Hasznosak-e az izzadásgátlók?

A hónalj fokozott verejtékezéséért elsősorban az ekkrin mirigy a felelős, amelynek stresszhatás miatt fokozódik a tevékenysége. És bár a kellemetlen szagot jórészt az apokrin mirigy bomlástermékei okozzák, az ekkrin mirigy tevékenysége miatt kialakuló nedvesség teremt remek táptalajt a baktériumoknak.

A dezodorok éppen ezen baktériumok által okozott szagokat fedik el, nem csökkentik az izzadás okozta verejtékezést. A kifejezetten izzadásgátlóként hirdetett termékek az ekkrin mirigy kivezető csövében húzzák össze a pórusokat, így valóban csökkentik a nedvesség termelődését. Ezek túl gyakori használata azonban irritációhoz vezethet, sőt a hónaljban igen kellemetlen verejtékmirigy-gyulladás, hidradenitis alakulhat ki.

Tartós megoldás túlzott izzadás ellen

Elsősorban a hónalj és egyes esetekben a tenyér túlzott izzadásának kezelésére alkalmazható a Botulinum toxin (Botox) injekció alkalmazható. Ez az eljárás akár egy évig tartó hatást is eredményezhet. A Botox kezelés minimális kellemetlenséggel jár, helyi érzéstelenítés nem szükséges.

A fokozott izzadás Botox kezelése kb. 20 perces beavatkozás. Mellékhatás igen ritkán fordul elő. Az izzadásgátló hatás általában 8-10 hónapig tart, ezután a Botox kezelés biztonságosan megismételhető. A Botox injekció beadása után 3-5 nappal kezd érvényesülni a hatás, két hét alatt alakul ki a kívánt eredmény.

Anyajegy /Anyajegy eltávolítás

Bőrgomba

Ekcéma kezelése

Hajhullás

Izzadás

Melanoma

Pattanás

Szemölcs eltávolítás

Témában szakértő orvosaink

Kapcsolódó áraink

Bőrgyógyászat
Szakorvosi vizit33 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit (3 hónapon belül)28 000 Ft
Szakorvosi kisvizit csak az orvos kérésére ismétlõdõ kontroll esetén 21 000 Ft
Receptírási díj - vizit nélkül csak visszatérõ pácienseknek4 000 Ft
Anyajegyszűrés
Anyajegyszûrés dermatoszkóppal 30 perc33 000 Ft
Anyajegyszûrés dermatoszkóppal 45 perc45 000 Ft
Anyajegyszûrés dermatoszkóppal 60 perc50 000 Ft
Anyajegy számítógépes vizsgálata és rögzítése 45 perc50 000 Ft
Anyajegy számítógépes vizsgálata és rögzítése 60 perc60 000 Ft
Bőrgyógyászati eltávolító csomagok
Vírusos szemölcs komplex kezelés (eltávolítás/részleges eltávolítás + fagyasztás) - 1 db43 000 Ft
Vírusos szemölcs komplex kezelés (eltávolítás/részleges eltávolítás + fagyasztás) - 2-5 db48 000 Ft
Jóindulatú növedék eltávolítása elektrokauterrel - 1 db43 000 Ft
Jóindulatú növedék eltávolítása elektrokauterrel - 2-5 db48 000 Ft
Jóindulatú növedék eltávolítása elektrokauterrel - 6-10 db50 000 Ft
Mûszeres eltávolítás (Volkmann kanál)43 000 Ft
Fagyasztás (akne, hegek, stb) - 1 db43 000 Ft
Fagyasztás (akne, hegek, stb) - több darab45 000 Ft
Bőrgyógyászati kiegészítő beavatkozások
Vírusos szemölcs komplex kezelés (eltávolítás/részleges + fagyasztás) - darabonként 10 000 Ft
Jóindulatú növedék eltávolítása elektrokauterrel - darabonként10 000 Ft
Mûszeres eltávolítás (Volkmann kanál) - darabonként10 000 Ft
Fagyasztásos kezelés - darabonként10 000 Ft
Fagyasztásos kezelés - több darab12 000 Ft
Anyajegy eltávolítás 1 darab 55 000 Ft
Anyajegy eltávolítás a 2. darabtól 35 000 Ft
Szövettan 18 000 Ft
Egy vizit tartalma: Anamnézis felvétele, kórtörténet átbeszélése, eddigi leletek értékelése, fizikális vizsgálat, szükséges vizsgálatok kiírása, konzíliumok kérése, terápiás és életviteli javaslat, receptírás. A vizit idõtartama: 20-30 perc