Kardiológia

Érszűkület, szívritmuszavar, vérnyomás problémák kezelése

Magyarország halálozási statisztikáiban vezető helyen a szív- és érrendszeri megbetegedések állnak, ezen belül is a koszorúér betegség a legfőbb halálok. Szintén a statisztikai adatok alapján ismert, hogy nem figyelünk eléggé a kockázati tényezőkre.

A kardiológia a maga szűréseivel, széles körű kivizsgálással, kezelésekkel segít megállítani, visszafordítani a folyamatot.

Kardiológia: kockázati tényezők

A legfontosabb kockázati tényező a kardiológia szempontjából a dohányzás, mely az erek meszesedését okozza, de hozzájárul a vérrög képződéséhez is. A helytelen táplálkozás – mint például az erősen fűszeres, telített zsírokban gazdag, cukros ételek, kevés zöldség, gyümölcs fogyasztása – szintén növeli a rizikót.

A kardiológia betegségeinek kiváltó okai között még jelentős szerepet játszik a mozgásszegény életmód, az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a túlzott mérvű alkoholfogyasztás, a magas koleszterin, a stressz, de az örökletes tényezőket is fontos megemlíteni.

A genetikának természetesen szintén nagy szerepe van a szív- és érrendszert érintő betegségekben, és bár ezen nem tudunk változtatni, az ismeret feltétlenül fontos. Hiszen ha kiderül, hogy a családban többször előfordult infarktus, ez egy hajlamot jelent ugyan, de az életmóddal még ebben az esetben is jelentősen ellensúlyozni lehet a kockázatot.

Mindezen tényezőket, számos más mellett feltérképezik a kardiológia szűrővizsgálatai során, hogy minél több pillérre alapulhasson az eredmény.

A kardiológia szűrővizsgálatai

A szív-és érrendszeri betegségek az 50 év alatti személyek esetében, férfiak körében jelentkeznek gyakrabban, míg 50 éves kor táján, a menopauza időszakához kapcsolódó hormonális változások nők esetében olyan gyorsan nő a kardiológia betegségeinek gyakorisága, hogy az meg is haladja az azonos korcsoportú férfiakét, sőt, például szívinfarktus esetén annak súlyossága, halálozása a férfiakéval összevetve gyakran súlyosabb.

Így a teljes élettartamra vetítve a kockázat a két nem tagjai között végső soron közel azonos. A szív-és érrendszeri betegségeket egyéntől, súlyosságtól és jellegétől függően már korai stádiumban is jelzik bizonyos tünetek, így ha korábban nem is tette, az alábbiak észlelésekor forduljon mielőbb a kardiológia szakorvosához!

  • Mellkasi, gyomortáji, toroktáji, állkapocstáji fájdalom esetén (még akkor is, ha ez sokszor csupán rövid, enyhe kellemetlen érzésként jelentkezik a mellkasban).
  • Ha légszomjat, fulladást vagy esetleg nehézlégzést tapasztalunk.
  • Amennyiben szívdobogás-érzés, magas pulzusszám, szívritmuszavar jelentkezik.
  • Szokatlan gyengeség, kimerültség érzés, fáradékonyság esetén.
  • Amennyiben a vérszerinti rokonságban érszűkület, szívbetegség előfordult már. (Tudnivaló, hogy az újabb és újabb generációkban a szívbetegség és rizikófaktorai egyre fiatalabb korban lépnek fel.)
  • Cukorbetegség, hormonális (pl. pajzsmirigy) betegségek, alkoholproblémák fennállásakor panaszmentesség esetén is fontos a kardiológia szűrése, mert a vegetatív és érző idegrostok esetleges károsodása miatt a fájdalomérzés kieshet, amely miatt például a szívinfarktus diagnózisa késhet, növelve ezzel a halálozási kockázatot.

Kardiológia rendelés során végzett vizsgálataink:

  • teljes körű anamnézis felvétel, belgyógyászati vizsgálat, nyugalmi EKG, vérnyomás, pulzusmérés,
  • terheléses EKG, szívultrahang vizsgálat, vérnyomás monitorozás,
  • vércukor, koleszterin meghatározás,
  • személyre szabott tanácsadás.

Érszűkület

Magas vérnyomás

Szívritmuszavar

Kapcsolódó áraink

Kardiológia
Szakorvosi vizit EKG-val30 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit (3 hónapon belül)25 000 Ft
Szakorvosi telefonos konzultáció25 000 Ft
Szakorvosi vizit - dr. Marton Anna - 45-60 perc42 000 Ft
Szakorvosi telefonos konzultáció - dr. Marton Anna - 45-60 perc36 000 Ft
Szakorvosi javaslat - dr. Marton Anna5 000 Ft
Receptírási díj - vizit nélkül csak visszatérõ pácienseknek4 000 Ft
Kardiológiai kiegészítő beavatkozások
Szívultrahang25 000 Ft
EKG kerékpár terheléssel (kiértékeléssel)25 000 Ft
EKG Holter 24 órás monitorizálása (kiértékeléssel)25 000 Ft
Vérnyomás 24 órás gépi monitorizálása (ABPM)22 000 Ft
Terheléses EKG vizsgálatot csak szakorvosi vizit és szívultrahang elvégzése után tudunk végezni.
Vizit nélküli kiegészítő beavatkozás
Nyugalmi EKG (kardiológiai szakasszisztens által, kiértékelés nélkül) pl: műtét előtt8 000 Ft
Csomagok
24 órás vérnyomásmérés és kardiológiai vizit52 000 Ft helyett 42 000 Ft*
24 órás Holter EKG mérés és kardiológiai vizit55 000 Ft helyett 45 000 Ft*
Egy vizit tartalma: Anamnézis felvétele, kórtörténet átbeszélése, eddigi leletek értékelése, fizikális vizsgálat, EKG vizsgálat, szükséges vizsgálatok kiírása, konzíliumok kérése, terápiás és életviteli javaslat, receptírás. A vizit idõtartama: 20-30 perc
*A kedvezményes ár 3 hónapon belül kontroll esetén érvényes.