Fül-orr-gégészet

Középfulgyulladás

<< Vissza

Elsősorban gyermekkorban jelentkezik a középfülgyulladás, de felnőtteknél is előfordulhat. Ilyenkor a középfül megtelik gennyes váladékkal, a dobhártya fájdalmasan feszül, és a fültájék tapintásra is érzékennyé válik. A kezelés célja nem csak a gyulladás megszüntetése, de az esetlegesen háttérben meghúzódó probléma, például élelmiszerallergia felderítése.

A középfülgyulladás kialakulása

A középfülgyulladás többnyire a gyermekkor betegsége. Kisgyermekkorban a fülkürt még szűk és lefutása is más, mint a felnőtteknél, a nyálkahártya lazább, hajlamosabb a megduzzadásra. Ezért a fülkürt a légúti gyulladás során elzáródik, emiatt vákuum keletkezik a dobüregben, ez beszívja-megfeszíti a dobhártyát.

Mindezek következtében romlik a hallás és a fül bedugul – ezt nevezzük fülkürthurutnak.
Nyeléskor, ásításkor a szájpadlás-izmok meghúzzák a fülkürtöt, ez átmenetileg juttat némi levegőt a dobüregbe, aztán újra bezárul. Ha ez az állapot hosszabb ideig fennáll, a dobüregben savós váladék gyűlik össze. Amennyiben bakteriális fertőzés miatt alakul ki a gyulladás, akkor a váladék gennyes lehet.

Gyerekeknél akár néhány óra alatt is változhat a fül állapota, így a reggel még panaszmentes páciens estére már gennyes középfülgyulladás miatt szenvedhet.
A középfülgyulladás kialakulhat akár egy nátha vagy mandulagyulladás következményeként is. Nem ritka, hogy a krónikus középfülgyulladás hátterében élelmiszerallergia áll (tej, búza, tojás).

Hogyan csökkenthető a középfülgyulladás fájdalma?

A középfülgyulladás jelentős fájdalmának csillapítására érdemes lehet kipróbálni néhány alternatív gyógymódot, eljárást. Mi segíthet ilyenkor? A fülre helyezett meleg párna, a forró só, az orrba csöpögtetett sóoldat, valamint a levegő párásítása.

Ám mindezek mellett a legfontosabb, ha a tünetek felismerésekor azonnal fül-orr-gégész szakorvoshoz forduljunk. Csakis ő tudja eldönteni, hogy a dobhártya felszúrásával szükséges-e könnyíteni a gyulladásos váladék elfolyásán, így megszüntetve a középfülgyulladás fájdalmát.

A középfülgyulladás kezelése

A megfázás kezelése

Ha egy gyermekről tudható, hogy hajlamos középfülgyulladás kialakulására, a legkisebb náthánál azonnal orrcseppet kell elkezdeni csöpögtetni, ezzel lelohasztható a duzzadt nyálkahártya és „kinyitható” a fülkürt, s megelőzhető a komolyabb gyulladás.

Tubus

Időnként annyira szűk a fülkürt, hogy szinte nem is jut át rajta a levegő, emiatt tartós hallásromlás lép fel. Ilyenkor valahogy levegőt kell bejuttatni a dobüregbe.

Ez egy tubus nevű eszközzel lehetséges, amely nem más, mint egy két végén gyűrűvel ellátott henger, amelyet a dobhártyába ültetnek. Ez elegendő levegőt juttat az üregbe, de apró mérete miatt a dobhártyarezgést nem zavarja, így a hallás rendeződik.

A tubus általában hónapokig marad a dobhártyában, majd magától kilökődik, de ezalatt a fülkürt gyógyulhat és újra átjárhatóvá válva biztosítja a dobüreg szellőzését.

Orrmandula-műtét

A duzzadt orrmandula is elzárhatja a fülkürt orrgarati nyílását. Ilyen esetben a megoldás az orrmandula-műtét.

Gyógyszerek

A korszerű, hatékony antibiotikumok és gyulladáscsökkentők egyre gyorsabban orvosolják a középfülgyulladást. Használatukkal többnyire megelőzhető a fülműtét vagy a fül felszúrása.

Fülműtét

Szerencsére csak ritkán fordul elő az, hogy a gennyes középfülgyulladás nem tud teljesen meggyógyulni, a középfül újra és újra begyullad. Ebben az esetben fülműtéttel gyógyítható a betegség.

A fül felszúrása

Egyre ritkábban használatos eljárás a fül felszúrása, amely során az orvos egy kis lándzsa segítségével megsebzi a dobhártyát, és így távozni tud a fájdalmat okozó genny a dobüregből.

A beavatkozás 1-2 másodpercig tart, és sajnos fájdalmas, de utána szinte azonnal megkönnyebbül a páciens, és antibiotikum szedése mellett hamar gyógyul. Néha a dobhártya magától átszakad és kiürül a genny, ezt fülfolyásként észleljük.

Fontos! Folyó fülbe az orvosi vizsgálat előtt szigorúan tilos bármit becsöpögtetni!

Arcüreggyulladás

Füldugulás

Hallójárat-gyulladás

Középfülgyulladás

Mandulagyulladás

Gégerák-szűrés laryngo-fiberoscoppal

Témában szakértő orvosaink

Kapcsolódó áraink

Fül-orr-gégészet
Szakorvosi vizit30 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit (3 hónapon belül)25 000 Ft
Szakorvosi telefonos konzultáció25 000 Ft
Szakorvosi kisvizit csak az orvos kérésére ismétlődő kontroll esetén21 000 Ft
Szakorvosi vizit - dr. Augusztinovicz Monika38 000 Ft
Szakorvosi telefonos konzultáció - dr. Augusztinovicz Monika (kontroll esetén kontroll díj)38 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit - dr. Augusztinovicz Monika32 000 Ft
Szakorvosi kisvizit csak az orvos kérésére ismétlődő kontroll esetén - dr. Augusztinovicz Monika24 000 Ft
Gégerák-szűrés laryngo-fiberoscoppal12 000 Ft
Receptírási díj - vizit nélkül csak visszatérő pácienseknek4 000 Ft