Ortopédia

Lúdtalp

<< Vissza

A talpfájdalom egyik leggyakoribb oka az ún. lúdtalp, vagyis a láb haránt- és keresztboltozatának megsüllyedése. A probléma megelőzéseként fontos, hogy a szülők ne próbálják idő előtt felállítani, járásra szoktatni a gyermeket. Ha már kialakult a lúdtalp, ortopéd orvos és gyógytornász segítségével korrigálható.

A lúdtalp kezelése

A lúdtalp megelőzése már a csecsemőkortól elkezdhető és további kezelése is elengedhetetlen, magától nem múlik el. Fontos, hogy folyamatosan erősítsük a gyermek izomzatát, erre kimondottan hasznos az egyenetlen talajon való mezítláb járás.

A lúdtalp jól korrigálható a boltozatot alátámasztó lúdtalpbetéttel – ideális esetben olyan típusúval, amilyet az ortopéd orvos javasol. Ha jó a betét, a test súlya a betéten nyugszik, tehermentesítve ezzel a fáradt tartószalagokat. Lábtorna, gyógytorna segítségével is javítható a lúdtalp, célja a zsugorodott szalagok nyújtása, az izmok erősítése.

Lúdtalp: jó-e az edzőcipő?

Sokan járnak télen-nyáron edzőcipőben, ami egészséges lábnak nem jelent gondot, ha nem egész nap használják. Lúdtalp esetén azonban jobban kell figyelni, megoldás lehet, ha a cipőből kiszedik az eredeti, nem ortopédiailag kialakított betétet, és kicserélik egy kifejezetten sportoláshoz gyártott betétre. De az adott lábra méretezett, puha betét is jó szolgálatot tehet.

Lúdtalp: jó-e a magas sarok?

Ha napi 2-3 órát hordjuk, nem feltétlenül káros a magas sarkú cipő. Mivel jól megdolgoztatja az izomzatot, javítja az izomtónust (és persze szép vádlit „csinál”), hosszú távon viszont derékfájdalmat okozhat.

Ráadásul a magas sarkúban a térdízületekre aránytalanul nagyobb terhelés jut, amelyek akár 30-40 éves korban már enyhe vagy középsúlyos kopáshoz, meszesedéshez vezethetnek. A másik veszélyforrás a szűk orr, ami összenyomja a lábujjakat, és így alakulhat ki a kalapácsujj, a bütyök és a lábközépcsont-fájdalom.

Az izomzat túlterhelése szintén sokrétű panaszt okozhat, amelyek jellemzően 40 év fölött jelentkeznek.

Lúdtalp: jó-e a lapos talp?

A lapos, vékony talpak legfőbb problémája, hogy nincsenek alábélelve, tehát a földdel való ütközés járáskor erősen megterhelik a lábat. Ez hamar megjelenő sarok- és talpfájdalmat eredményez. A puhasarkú papucsok a sarkat nem terhelik túlzottan, de itt is fontos, hogy a talp megfelelő vastagságú legyen.

Ha nem ilyen, az érzékeny csonthártya terhelése komoly fájdalomhoz vezethet. A papucs kiválasztásánál szempont lehet még, hogy ne csupán egy egyetlen hajszálvékony pánt tartsa meg a lábat, hanem lehetőleg stabilabb legyen a kiképzés. Az ideális sarokmagasság bármilyen cipő esetében 3-4 centi.

Lúdtalp: jó-e a tűsarok és teli talp?

Ortopédiai szempontból ugyanolyan tulajdonságúak a tűsarkú és a telitalpú cipők, a láb kisebb-nagyobb traumáit, sérüléseit azonban leginkább a tűsarkú cipők okozzák. Ezek ugyanis bármilyen nőiesek, az instabilitás miatt könnyen eleshetünk bennük, vagy kifordulhat a bokánk.

Lúdtalp: jó-e a gördülő talpú cipő?

Az alapelv szerint a speciális talpak réteges felépítésűek, a cipők pedig belül puhák, hogy a láb dolgozzon bennük. Vagyis nem passzívan korrigálnak, mint az ortopéd-, vagy betétes cipők, hanem aktív munkával terhelik a láb szalagjait és izmait járás közben, hiszen mesterségesen destabilizálják a lábat.

Gyerekeknek nem ajánlott ez a viselet, időseknek csak abban az esetben, ha el tudják fogadni és nem veszélyezteti őket a ficamveszély.

Derékfájdalom

Gerincferdülés

Isiász

Könyök fájdalom

Lúdtalp

Térdfájdalom

Vállfájdalom

Témában szakértő orvosaink

Kapcsolódó áraink

Ortopédia / Reumatológia / Sportorvos
Szakorvosi vizit30 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit (3 hónapon belül)25 000 Ft
Szakorvosi telefonos konzultáció25 000 Ft
Receptírási díj - vizit nélkül csak visszatérõ pácienseknek4 000 Ft
Gyermek ortopédiai vizit (7 évestől 18 éves korig)27 000 Ft
Vizithez kötött vizsgálatok, beavatkozások, injekciók
Lökéshullám - 1 alkalom (ortopéd szakorvos által)17 000 Ft
Lökéshullám - 1 alkalom 2 testrész esetén (ortopéd szakorvos által)20 000 Ft
Lökéshullám kezelés 5 alkalom (ortopéd szakorvos által)60 000 Ft
Lökéshullám kezelés 5 alkalom 2 testrész (ortopéd szakorvos által)80 000 Ft
Tape kezelés8 000 Ft
Guna Bioterápia 1 ampulla beadási díjjal15 000 Ft
Guna Bioterápia 2. ampullától beadási díjjal12 000 Ft
Ízületi terápia45 000 Ft
Hyaluronsavas ízületi injekció (Reviscon Plus) beadási díjjal /db 50 000 Ft
Hyaluronsavas ízületi injekció (Optivisc single) beadási díjjal /db100 000 Ft
Hyaluronsavas ízületi injekció (Monovisc) beadási díjjal /db 100 000 Ft
Hyaluronsavas + szteroid injekció (Cingal) beadási díjjal /db 110 000 Ft
Hyaluronsavas ízületi injekció (hozott injekció esetén) beadási díj /db50 000 Ft
Szteroid injekció (Kenalog) beadási díjjal /db20 000 Ft
Szteroid injekció (Diprophos) beadási díjjal /db20 000 Ft
Ízületi punkció - folyadék leszívás20 000 Ft
Egy vizit tartalma: Anamnézis felvétele, kórtörténet átbeszélése, eddigi leletek értékelése, fizikális vizsgálat, szükséges vizsgálatok kiírása, konzíliumok kérése, terápiás és életviteli javaslat, receptírás. A vizit idõtartama: 15-30 perc