Bőrgyógyászat

Pattanás

A pattanás nagyon gyakori probléma, és bár elsősorban kamaszkorban jelentkezik, egyre nagyobb arányban érint felnőtteket is. Különösen az arcon lévő aknék lehetnek zavaróak.

Olyannyira, hogy egyes kutatások szerint a szociális, érzelmi és pszichológiai hatásuk olyan komoly betegségek hatásaival vetekszik, mint az epilepszia vagy a cukorbetegség. A megoldás a modern szakorvosi kezelés!

Mitesszer, pattanás, nodus vagy seborrhoeas dermatitis?

Serdülőkorban a férfi hormonok fokozott termelődése miatt szinte mindenkinél kialakulhat néhány pattanás. A bőrben lévő faggyúmirigyek a szőrtüszőkbe nyílnak és a termelődött faggyú ezen keresztül jut a bőrfelszínre, védi és zsírozza a hámréteget.

Tinédzsereknél a szőrtüszőben lévő hámsejtek tapadása megváltozik, dugószerű hámtörmelék alakul ki, mely gátolja a faggyú elvezetődését, így képződik a mitesszer (comedo).

A felhalmozódó faggyú kisebb-nagyobb göbcsék kialakulásához vezet. A pangó faggyúváladékban baktériumok szaporodnak el, melyek beindítják a gyulladásos folyamatokat.

Ekkor jelennek meg a gennyes, vörös csomócskák a bőrön. Ha ezek összeolvadnak, egyre nagyobb csomókat, úgynevezett nodusokat alakítanak ki, melyek már a bőr mélyebb rétegeit is roncsolják és hegesedéssel gyógyulnak.

Sokakat érint a faggyúmirigy túlműködése miatt kialakuló seborrhoeas dermatitis, melyre a homlok, szemöldök, orrszárnyak melletti terület pirossága, hámlása, illetve gyors hajzsírosodás, korpás fejbőr jellemző.

Összetett kezelés szükséges

A kezelés során fokozzuk a hám leválását, csökkentjük a hámképződés és faggyútermelés mértékét, illetve a gyulladásos folyamatokat is kezeljük.

Mivel komplex problémáról van szó, egyetlen „csodaszer” általában nem vezet kielégítő eredményre, érdemes a kezeléstervet szakorvossal és kozmetikussal egyeztetni.

A pattanás, az aknés bőr az esetek döntő többségében valamilyen kezeléssel gyógyítható, bár a gyógyulás többnyire elhúzódó.

Jó eredményt lehet elérni külsőleg alkalmazható szerekkel, ezek különböző szárító hatású, faggyútermelést csökkentő, vagy antibiotikum tartalmú ecsetelők, rázófolyadékok, krémek.

Ha belsőleges terápiára is szükség van, három gyógyszercsoport jöhet szóba: antibiotikumok, hormonok és retinoidok. Ezek receptköteles készítmények, csak orvos írhatja fel őket.

Az antibiotikumok csökkentik a baktériumok számát, és ezáltal a gyulladásos reakciót. Nem mindegyik antibiotikum alkalmas azonban a pattanás kezelésére, a hatékony gyógyszer megválasztása, felírása bőrgyógyász szakorvos feladata.

A hormonális kezelés főként fogamzásgátló tablettákkal valósulhat meg, amelyek főleg a fokozott faggyútermelést csökkenti súlyosabb aknés betegeknél lehet alkalmazni, különösen, ha nem reagáltak megfelelően a hagyományos terápiákra. A döntés csakis orvosi feladat lehet.

Életvezetési tanácsok pattanás ellen

  • Fogyasszunk minél kevesebb cukrot, együnk sok friss gyümölcsöt és zöldséget!
  • A napi kétszeri, finom arcmosás hasznos a pattanás elleni küzdelemben. Nem szabad túlzásba vinni, dörzsölni, és ajánlott gyengéd arcmosó készítményt, langyos vizet használni.
  • Ne nyomkodjuk! A házi nyomkodás legfőbb veszélye, hogy mélyebbre viszi a gyulladást, ami további romlást, pirosodást, a kiürülés útjának elzáródását és hegesedést eredményezhet.
  • A pattanásos bőrt a lehető legkevesebbszer érintsük, fogjuk meg – különösen nem piszkos kézzel! A bőrünkhöz rendszeresen hozzá érő tárgyakat, például a telefont érdemes rendszeresen megtisztítani.
  • A kezet és a körmöket mindig tisztán kell tartani rendszeres szappanos kézmosással, sőt, ajánlatos rövidre manikűrözni a körmöket.
  • Nagyon fontos, hogy esténként mindenféle sminket maradéktalanul távolítsunk el. Ajánlatos kifejezetten pattanás ellen kifejlesztett termékeket használni.
  • Ha a pattanás a ruhával fedett területeken jelentkezik, ajánlatos jól szellőző, nem műszálas ruhadarabokat viselni!
  • Gyakori, kíméletes hajmosás ajánlott és érdemes távol tartani a hajat az arctól.
  • Pattanás ellen (bizonyos esetekben) beválhat a napozás, bár vannak, akiknél a napsütés ronthat az állapoton. Azt is figyelembe kell venni, hogy bizonyos gyógyszerek, gyógynövények fényérzékennyé tehetnek.
  • Férfiaknál különösen fontos, hogy óvatosan borotválkozzanak. Még a borotvahab felvitele előtt ajánlatos meleg, szappanos vízzel felpuhítani a bőrt, és igen finoman bánni a borotvával.

Anyajegy /Anyajegy eltávolítás

Bőrgomba

Ekcéma kezelése

Hajhullás

Izzadás

Melanoma

Pattanás

Szemölcs eltávolítás

Témában szakértő orvosaink

Kapcsolódó áraink

Bőrgyógyászat
Szakorvosi vizit33 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit (3 hónapon belül)28 000 Ft
Szakorvosi kisvizit csak az orvos kérésére ismétlõdõ kontroll esetén 21 000 Ft
Receptírási díj - vizit nélkül csak visszatérõ pácienseknek4 000 Ft
Anyajegyszűrés
Anyajegyszûrés dermatoszkóppal 30 perc33 000 Ft
Anyajegyszûrés dermatoszkóppal 45 perc45 000 Ft
Anyajegyszûrés dermatoszkóppal 60 perc50 000 Ft
Anyajegy számítógépes vizsgálata és rögzítése 45 perc50 000 Ft
Anyajegy számítógépes vizsgálata és rögzítése 60 perc60 000 Ft
Bőrgyógyászati eltávolító csomagok
Vírusos szemölcs komplex kezelés (eltávolítás/részleges eltávolítás + fagyasztás) - 1 db43 000 Ft
Vírusos szemölcs komplex kezelés (eltávolítás/részleges eltávolítás + fagyasztás) - 2-5 db48 000 Ft
Jóindulatú növedék eltávolítása elektrokauterrel - 1 db43 000 Ft
Jóindulatú növedék eltávolítása elektrokauterrel - 2-5 db48 000 Ft
Jóindulatú növedék eltávolítása elektrokauterrel - 6-10 db50 000 Ft
Mûszeres eltávolítás (Volkmann kanál)43 000 Ft
Fagyasztás (akne, hegek, stb) - 1 db43 000 Ft
Fagyasztás (akne, hegek, stb) - több darab45 000 Ft
Bőrgyógyászati kiegészítő beavatkozások
Vírusos szemölcs komplex kezelés (eltávolítás/részleges + fagyasztás) - darabonként 10 000 Ft
Jóindulatú növedék eltávolítása elektrokauterrel - darabonként10 000 Ft
Mûszeres eltávolítás (Volkmann kanál) - darabonként10 000 Ft
Fagyasztásos kezelés - darabonként10 000 Ft
Fagyasztásos kezelés - több darab12 000 Ft
Anyajegy eltávolítás 1 darab 55 000 Ft
Anyajegy eltávolítás a 2. darabtól 35 000 Ft
Szövettan 18 000 Ft
Egy vizit tartalma: Anamnézis felvétele, kórtörténet átbeszélése, eddigi leletek értékelése, fizikális vizsgálat, szükséges vizsgálatok kiírása, konzíliumok kérése, terápiás és életviteli javaslat, receptírás. A vizit idõtartama: 20-30 perc