Szemészet

Általában akkor keressük fel a szemészet rendelését, ha gyulladást tapasztalunk, vagy ha már nem látunk olyan élesen. Holott a szemüveg és kontaktlencse készítése során csupán látásvizsgálat zajlik, ám sok olyan tünetmentes, mélyebb probléma rejtve maradhat, amely időben felfedezve még orvosolható lenne.

Szemészet: tünetmentesség esetén is fontos

Egy általános szemészeti vizsgálat során jellemzően csak a látásélességet vizsgálja a szakember, optikákban leginkább az optikus. Természetesen az éleslátás nagyon fontos, és a szemészet egyik legfontosabb feladata, hogy eldöntse, szükséges-e látáskorrekció, vagyis kontaktlencse/szemüveg viselése. A kérdés eldöntésében a kontaktológus végzettségű szemészorvosok tudnak segíteni.

Ezen kívül azonban létezik olyan szűrés is a szemészet vizsgálatai közt, amely sokkal mélyrehatóbb, részletesebb kivizsgálást foglal magában, olyan területeit is feltérképezi a szemnek, amelyek általában ritkán, vagy esetleg csak későn kerülnek „górcső alá”. Ezzel az összetett programmal tünetmentes, de kezelés nélkül súlyos problémákat okozó elváltozásokra is fény derülhet.

Szemészet: gyakori és ritkább problémák

Egyetlen szervünk sem képes olyan élethű képet festeni vénáink és artériáink állapotáról, mint a szemünk. Mivel szinte mindegyik, az anyagcseréhez kapcsolódó rendellenesség hatással van a véredényekre, a szem fontos szerepet játszhat az ilyen típusú betegségek felismerésében. Egy teljes, átfogó szűrés a szemészet szakorvosainál mindezt professzionálisan és eredményorientáltan kivizsgálja, egy esetlegesen súlyos látásromlást eredményező betegség apró jelei után kutatva.

Milyen esetekben szükséges a szemészet?

  • Már gyerekkorban figyelni kell bizonyos intő jelekre: kancsalságra, szemdörzsölésre, ha a gyerek a tárgyak mellé nyúl, ha túl közel hajol a rajzhoz vagy a könyvhöz, ha nem ismeri fel a messzi képeket.
  • Cukorbetegek számára ajánlott a rendszeres kontroll a szemészet rendelésén. A diabétesz gyakori szövődménye a szemfenék meszesedése, de a betegség velejárója a szemnyomás emelkedés is, melyből –kezelés hiányában- zöldhályog is kialakulhat. A szövődmények közül a legsúlyosabb a diabéteszes retinopathia, mely a szem fényérzékelő idegszövetének, a retinának a betegsége. A kutatások szerint az 50 év feletti páciensek közel negyede érintett valamilyen szemészeti elváltozásban is.
  • Magas vérnyomásban szenvedőknek is ajánlatos évente, kétévente részt venni egy teljes szűrőprogramon a szemészet szakorvosainál.
  • Akinek a családjában öröklődnek a szemproblémák (rövid-, távollátás, zöldhályog, szürkehályog), harminc éves kor felett érdemes évente egyszer részt venni a szűrésen – tünetmentesség esetén is.
  • Rendszeres, ismétlődő fejfájásos panaszok esetén is ajánlott a szemészet szűrése, a panaszok hátterében szemüreggyulladás, de súlyosabb esetben akár rejtett tumor is állhat.

Kontaktlencse vagy szemüveg

Láss tisztán

Témában szakértő orvosaink

Kapcsolódó áraink

Szemészet
Szakorvosi vizit27 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit24 000 Ft
Szakorvosi kisvizit - csak az orvos kérésére ismétlődő kontroll esetén19 000 Ft
Receptírási díj - vizit nélkül csak visszatérő pácienseknek4 000 Ft
Egy vizit tartalma: Anamnézis felvétele, kórtörténet átbeszélése, eddigi leletek értékelése, fizikális vizsgálat, szemfenéktükrözés, szemnyomásmérés, dioptriamérés, réslámpás vizsgálat, konzíliumok kérése, terápiás és életviteli javaslat, receptírás. A vizit időtartama: 20-30 perc