Kardiológia

Szívritmuszavar

<< Vissza

A szívritmuszavar nem feltétlenül egyenlő azzal az érzéssel, amikor a szívünk egyszer-egyszer nagyobbat üt vagy kihagy néhány ütemet. A szívritmuszavar ugyanis többféle megnyilvánulási formával jelentkezhet, és számos oka lehet, amelyet mindenképpen ki kell vizsgáltatni.

A szívritmuszavar eredője a szinuszcsomó

A szív jobb pitvar falában található a szinuszcsomó, mely az ingerületek, úgynevezett elektromos impulzus képzésére specializálódott szívizomcsoport, Percenként 60-70 impulzust bocsát ki, így vezérli az egész szív összehúzódását.

Működését számos tényező befolyásolja, így például a félelem, a stressz, a fizikai aktivitás gyorsítja, a pihenés, az alvás, az étkezés pedig lassítja a szívműködést.

Kóros körülmények között a szinuszcsomón kívül valamennyi módosult, ingerületvezetésre specializálódott szívizomsejt képes spontán ingert képezni. Normális esetben azonban erre az önállósodásra nincsen idejük. Ha valamilyen ok miatt ez a harmónia megszakad, és nem a szinuscsomó irányít, a legkülönbözőbb szívritmuszavar típusok alakulhatnak ki.

A szívritmuszavar lehetséges okai

A szinuszcsomót számtalan betegség kényszerítheti gyorsabb működésre akkor, amikor nagyobb az oxigénszükséglet vagy a kevesebb vérmennyiség miatt kevesebb oxigént kapnak a szövetek.

Ilyen például:

  • a lázas állapot,
  • a fertőzés,
  • a pajzsmirigy túlműködése,
  • a vérszegénység.

Az egyensúly megbomlásának, szívritmuszavar kialakulásának számos szívbetegség is oka lehet.

Meghúzódhat a háttérben többek közt a szív vérellátási zavara, oxigénhiánya, bizonyos szívizombetegségek (gyulladás, hegesedés), szívbillentyű-betegségek, de a szívritmuszavar hátterében állhat a magasvérnyomás-betegség, elektrolitzavarok, (pl. kálium- és magnéziumhiány), veleszületett, illetve örökletes tényezők, továbbá a vegetatív idegrendszer zavarai.

A szívritmuszavar tünetei, kivizsgálása

A szívritmuszavar tünetei igen változatosak lehetnek, az enyhébb zavarok akár teljesen tünetmentesek is maradhatnak.

Tachikardia

A gyors, de ritmusos szívműködés okozta tünetek leggyakrabban a szívdobogásérzet, a légszomj, a mellkasi fájdalom, a szédülés, esetleg az eszméletvesztés.

Bradikardia

Ez az úgynevezett lassú szívműködés, amelynek nincsenek tipikus tünetei, legtöbbször fáradtság, szédülés, ájulásérzet, de az oxigénhiány miatt akár zavartság is előfordulhat.

Extraszisztolia

Jellemző a rendetlen szívdobogásérzés, 1-1 nagy bedobbanás.

Ezeket EKG-vizsgálattal lehet felismerni, tehát bármilyen panasz esetén kell azt végezni. Ha az EKG nem mutat különösebb eltérést, de a panaszok nem múlnak és a szívritmuszavar gyanúja továbbra is fennáll, 24-órás EKG-t, ún. Holter-monitorozást és komplex kivizsgálást kell végezni.

A szívritmuszavar betegségek többsége úgynevezett iszkémiás szívbetegség, vagy szívizombetegség következménye, ezért a megelőzés fontos része az alapbetegségek kezelése is. Egyes rosszindulatú szívritmuszavarok családi halmozódást mutathatnak, ilyenkor a családtagok szűrése is feltétlenül szükséges.

A szívritmuszavar kezelése

A kezelés mindig a szívritmuszavar jellegétől függ. Enyhe, panaszt nem okozó szívritmuszavar nem igényel kezelést, csupán rendszeres kontrollt. Kiemelt jelentősége van a megfelelő kálium- és magnéziumpótlásnak, valamint egyéb betegségek kizárásának, illetve ha fennállnak, a kezelésüknek.

A szívritmuszavar kezelésére számos gyógyszer áll rendelkezésre.

A szívritmuszavar betegségek kimenetele általában az alapbetegségtől függ, valamennyi szívritmuszavarban szenvedő beteg esetén fontos a rendszeres kontroll. Az alaposan kivizsgált és beállított beteg teljes életet élhet, az esetleges megszorítások mindig egyéni elbírálást igényelnek a szakorvostól.

Érszűkület

Magas vérnyomás

Szívritmuszavar

Kapcsolódó áraink

Kardiológia
Szakorvosi vizit EKG-val30 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit (3 hónapon belül)25 000 Ft
Szakorvosi telefonos konzultáció25 000 Ft
Szakorvosi vizit - dr. Marton Anna - 45-60 perc42 000 Ft
Szakorvosi telefonos konzultáció - dr. Marton Anna - 45-60 perc36 000 Ft
Szakorvosi javaslat - dr. Marton Anna5 000 Ft
Receptírási díj - vizit nélkül csak visszatérõ pácienseknek4 000 Ft
Kardiológiai kiegészítő beavatkozások
Szívultrahang25 000 Ft
EKG kerékpár terheléssel (kiértékeléssel)25 000 Ft
EKG Holter 24 órás monitorizálása (kiértékeléssel)25 000 Ft
Vérnyomás 24 órás gépi monitorizálása (ABPM)22 000 Ft
Terheléses EKG vizsgálatot csak szakorvosi vizit és szívultrahang elvégzése után tudunk végezni.
Vizit nélküli kiegészítő beavatkozás
Nyugalmi EKG (kardiológiai szakasszisztens által, kiértékelés nélkül) pl: műtét előtt8 000 Ft
Csomagok
24 órás vérnyomásmérés és kardiológiai vizit52 000 Ft helyett 42 000 Ft*
24 órás Holter EKG mérés és kardiológiai vizit55 000 Ft helyett 45 000 Ft*
Egy vizit tartalma: Anamnézis felvétele, kórtörténet átbeszélése, eddigi leletek értékelése, fizikális vizsgálat, EKG vizsgálat, szükséges vizsgálatok kiírása, konzíliumok kérése, terápiás és életviteli javaslat, receptírás. A vizit idõtartama: 20-30 perc
*A kedvezményes ár 3 hónapon belül kontroll esetén érvényes.