Ultrahang

Szívultrahang

<< Vissza

A veszélytelen és fájdalommentes szívultrahang vizsgálat számos komoly problémát megelőzhet, és akár anatómiai vagy más jellegű eltérésekre, akár ritmuszavarokra fény deríthet.

Szívultrahang vizsgálattal a megelőzésért

A szív feladata, hogy a szervezet többi részébe eljuttassa a vért, ezzel biztosítva a sejtek működéséhez szükséges tápanyagokat és oxigént. Ez a funkció nélkülözhetetlen életben maradásunkhoz, így a benne keletkezett legkisebb zavar is súlyos következményekkel járhat.

Megelőzni mindig könnyebb a bajt, mint egy elkeseredett nehéz helyzetet visszafordítani, ahol a lehetőségek egyébként is igen szűkösek. Éppen ezért fontos, hogy különösen azok, akiknél a családban már előfordult hirtelen haláleset vagy nagyobb fizikai és/vagy pszichés stressz terhelésnek vannak kitéve, időnként panaszmentesség esetén is vegyenek részt szív- érrendszeri szűrésen, szívultrahang vizsgálaton.

Milyen panaszok esetén fontos a szívultrahang?

A szív esetében fontos felfigyelni a sokszor jelentéktelennek tűnő panaszokra is, mint például a fáradékonyság, a korábbinál nehezebb teljesítőképesség. Természetesen az ismert, típusos panaszokkal is feltétlenül szükséges a szívultrahang, a kivizsgálás, mint például a

  • terhelés során jelentkező mellkasi, gyomortáji vagy toroktáji fájdalom,
  • akárcsak enyhe, pár perces nyomó, szorító fájdalom,
  • légszomj,
  • szívdobogásérzés,
  • bevezető tünetek nélküli eszméletvesztés.

Minden panasz fontos lehet, különösen, ami pihenésre enyhül.

Szívultrahang: fontos szűrés

Egy mindenre kiterjedő, alapos szűrővizsgálat során az általános kivizsgálás mellett az anatómiai eltérések felderítése szívultrahang vizsgálattal történik. Veleszületett vagy szerzett vezetési zavarok, ritmuszavarok, elektrofiziológiai eltérések feltérképezése céljából nyugalmi és terheléses EKG készül.

A szívultrahang vizsgálatával álló- és mozgókép is kapható a szívről, sőt, az áramló vér és a szív egyes részeinek sebessége is mérhető vele. A szívüregek, a szívfalak és a szívburok, valamint szívbillentyűk működése, az infarktus utáni falmozgási zavarok, a vérrög, a billentyűbetegségek, a hegesedések, a kóros irányú véráramlás, a szívburokban meggyűlő folyadék is kimutatható a szívultrahang segítségével.

Hogyan történik a szívultrahang vizsgálat?

A szívultrahang vizsgálatát képzett kardiológus végzi. A vizsgálathoz derékig kell levetkőzni, majd az orvos egy zselészerű anyagot visz fel a vizsgálandó területre, amely biztosítja az ultrahangkészülék feje és az mellkas közti jó “átláthatóságot”.

A szívultrahang vizsgálatot nem befolyásolja az ékszer, óra viselése. Az orvos a vizsgálófejet mozgatva próbál képet alkotni a szív különböző területeiről. Olykor arra kérheti a pácienst, hogy forduljon a bal oldalára, karjait emelje a feje fölé. A képet a képernyőn kimerevítheti, lemérheti az ott látott képletek méreteit, illetve a képet ki is nyomtathatja, esetleg rögzítheti.

Fontos tudni, hogy azok az eltérések, amelyek tartósan fennállnak, bármely vizsgálatnál láthatóak. Azok a változások azonban, amelyek átmenetiek (például előtörő, majd elmúló mellkasi fájdalom), legtöbbször csak a panasz alatt látszanak. Ha tehát panaszmentes napon készül a szívultrahang, és az “negatív”, attól a betegség lehetősége nem zárható ki.

Hasi ultrahang

Here ultrahang

Hüvelyi ultrahang

Ízületi ultrahang

Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy túlműködés

Szívultrahang

Témában szakértő orvosaink

Kapcsolódó áraink

Ultrahang
Pajzsmirigy és nyaki lágyrész ultrahang21 000 Ft
Szonoelasztográfia - Kiegészítő pajzsmirigy vizsgálat*15 000 Ft
Hasi-és kismedence (áttekintő, komplex) ultrahang21 000 Ft
(Kérjük, a vizsgálat előtt 6 órával ne étkezzen, csak szénsavmentes vizet fogyasszon és érkezzen telt hólyaggal.)
Vese artéria Color Doppler vizsgálat - Kizárólag hasi ultrahanggal együtt**30 000 Ft
Végtagi lágyrész ultrahang21 000 Ft
Nyaki erek (carotis) doppler ultrahang21 000 Ft
Nyaki lágyrészek, pajzsmirigy és érvizsgálat27 000 Ft
Ízületi ultrahang - 1 oldal21 000 Ft
Ízületi ultrahang - 2 oldal27 000 Ft
Lágyrész ultrahang21 000 Ft
Here ultrahang21 000 Ft
Kismedencei ultrahang vizsgálat (gyulladáskeresés)27 000 Ft
Epehólyag kontrakciós vizsgálat25 000 Ft
Radiológiai konzultáció ultrahang vizsgálat nélkül - dr. Szabó Andrea20 000 Ft
* Kizárólag a radiológus által javasolt esetekben, pajzsmirigy ultrahang vizsgálatra épülő kiegészítő vizsgálat.
** Vese artéria Color Doppler vizsgálat a hasi ultrahang vizsgálatra épülő kiegészítő vizsgálat.
Egy vizit tartalma: Anamnézis felvétele, kórtörténet átbeszélése, eddigi leletek értékelése, fizikális vizsgálat, szükséges vizsgálatok kiírása, konzíliumok kérése, terápiás és életviteli javaslat, írásbeli lelet kiállítása. A vizsgálat időtartama: 10-20 perc