Urológia

Nőknek és férfiaknak

 

Az urológia a húgy- és nemi szervekkel foglalkozó szakterület. Így mindkét nem képviselői fordulhatnak hozzá, hiszen foglalkozik a vesékkel, a húgyutakkal, a húgyhólyaggal, a nemi szervek húgyutakkal közös szakaszaival.

Dr. Szűcs László urológus főorvos az urológia szerveinek ultrahangos vizsgálatát, az urológia szakterületéhez kapcsolódó rákszűrést, gyulladásos betegségek kezelését végzi. Továbbá jelentős tapasztalattal rendelkezik a  a vesekő, a prosztata problémák, az inkontinencia, az erektilis diszfunkció és a szexuális úton terjedő betegségek orvoslásában is.

Urológiai szolgáltatások széles választékával, beutaló nélkül várjuk modern és diszkrét környezetben!

Bejelentkezés: +36 (20) 554 1498

Urológia mindkét nem számára

Veseproblémák

A vesék létfontosságú szerepet játszanak az anyagcsere során keletkező salakanyagok kiválasztásában, a testből való kiürítésében, egyes hormonok termelésében, a testnedvek összetételének kialakításában. Tehát ha a vese elégtelenül működik, az súlyos következményekkel járhat a szervezet egészére nézve. A vesefájdalom az egyik legjelentősebb fájdalomtípus, amellyel az urológia szakterülete foglalkozik.

Urológia nőknek

Az egyik leggyakoribb női urológia jellegű panasz a húgyhólyag-gyulladást, mely a fertőzést követően napokkal, hetekkel később is jelentkezhet. Ilyenkor szembesülhetünk az ún. „felfázással”, vagyis a görcsös vizelési ingerrel, amely azonban nem jár vizelettel.

Gyakran csak pár csepp ürül, erős égő, szúró fájdalom kíséretében, előrehaladott állapotban esetleg vérvizeléssel, a vese érintettsége esetén lázzal. Nőknél gyakori nehézséget jelentenek az inkontinencia különböző formái, előfordulhat hólyagsérv és természetesen még számos urológia jellegű probléma.

Urológia férfiaknak

A férfiassággal összefüggő problémák idejében felfedezve könnyebben orvosolhatók a gondok, ezért nem csak probléma esetén érdemes urológia szakrendelésen részt venni, de az éves urológia szakterületű szűrések is rendkívül fontosak.

Gyakori urológia jellegű problémák és kezelésük

Prosztatagyulladás

Ha vizeletürítési problémák lépnek fel, érdemes a prosztata megnagyobbodására gyanakodni, és felkeresni egy urológust. A jellegzetes tünetek a sűrű vizelési inger, vizelési nehézség vagy képtelenség, a szakaszossá váló vizelés és az utócsepegés.

Ugyanilyen jel lehet a székelési nehézség is, hiszen a dülmirigy növekedése a végbél területét is érintheti. Amennyiben a prosztata akut gyulladása zajlik, előfordulhat láz, hidegrázás, gát- és deréktáji, herékbe sugárzó fájdalom, ám a krónikus gyulladás tünetei nem ilyen erőteljesek.

A gyulladást okozhatják például nemi úton terjedő baktériumok (ezért a sűrű partnerváltás rizikófaktor), húgyúti fertőzés, de sok esetben nem mutatható ki kórokozó. Az urológia felkeresése és a kivizsgálás a legenyhébb panasz esetén is elengedhetetlen, elsősorban a rosszindulatú elváltozások kizárása miatt.

Merevedési zavarok

Becslések szerint 5-700 ezer férfit érint Magyarországon ez a probléma, jellemzően a 40-70 év közti korosztályt. Ezen csoporton belül mintegy 10 % a teljes merevedésképtelenségben szenvedők aránya, de ezen kívül három fokozatban beszélhetünk még erektilis diszfunkcióról (ED). Az ED a kielégítő szexuális tevékenységhez szükséges merevedés elérésének és fenntartásának tartós képtelensége.

Mára megdőlt az az elképzelés, hogy döntően lelki tényezők állnak a hátterében, bár azok hatása is jelentős. Leggyakrabban a korral járó változások, egyes gyógyszerek mellékhatásai, kábítószerek, alkohol, dohányzás, hormonális eltérések, keringési elégtelenség tartozhatnak az okok közé. Gondolni kell még a cukorbetegségre, a magas vérnyomásra, és a kezdődő érelmeszesedés lehetőségére is.

Nem kell azonban lemondani a szexuális örömökről, hiszen az ED 90 %-ban eredményesen kezelhető – többek közt – az urológia szakrendelésen.

Csökkent nemi vágy

A szexuális zavarok 16-32 %-ban a csökkent nemi vágyban nyilvánulnak meg. A libidót nagyon sok tényező befolyásolja, nem csak testi történések, de lelki folyamatok is. Felmérések szerint a férfiaknál éppen a depresszió áll első helyen, mint vágyölő tényező.

A kivizsgálásnál éppen ezért fontos a fizikai állapot felmérésén, a hormon vizsgálatok elvégzésén túl a pszichológiai feltérképezés is, ahol könnyen fény derülhet nagyfokú stresszre, vagy akár negatív önképre is. Természetesen az urológia rendelésen az olyan „egyszerű” tényeket is meg kell vizsgálni, mint a gyógyszerszedés, vagy az egyéb súlyos betegségek.

Problémák a magömléssel

A korai magömlésen túl beszélhetünk késői-, vagy fájdalmas magömlésről, illetve ennek teljes hiányáról. Az első esetben a magömlés a közösülés létrejötte után 1-2 percnél rövidebb idő alatt történik meg. Ez gyakori fiatalembereknél új kapcsolatban, de később is előfordulhat például hormonális okok, kismedencei eltérések, prosztatagyulladás vagy pszichés problémák miatt. Főleg idősebbeknél fordul elő a késői magömlés, amikor erős és hosszan tartó stimuláció szükséges.

Ha magömléskor fájdalom jelentkezik, leggyakrabban húgycső vagy prosztatagyulladásra lehet gyanakodni. Amennyiben magömléskor teljesen hiányzik az ondó vagy visszajutva a hólyagba kerül, az urológia rendelésen vizsgálni kell többek közt a lelki okokat, az idegi eltéréseket, a gyógyszerek mellékhatásait, de lehet elzáródás vagy műtéti utóhatás is a gondok gyökere.

A problémával összefüggésben, vagy akár attól függetlenül is komoly gondot jelent a férfi meddőség, amely kivizsgálása, kezelése szintén az urológia és az andrológia feladata.

Nemi úton terjedő fertőzések

A szexuális élet során számtalan fertőzés összeszedhető, amelyek változatos tüneteket produkálhatnak. Mindenképpen urológia szakrendelésen kell részt venni, ha vizelési panaszokat, húgycső-váladékozást, herefájdalmat, gyulladást, nyirokcsomó megnagyobbodást észlel egy férfi, esetleg fekélyek jelennek meg a péniszen.

A baktériumok közül leggyakoribbak a chlamydia, az ureoplasma, a gonorrhea, de állhat gomba, és számtalan vírus is a háttérben – mint a HPV, a herpeszvírus, a mumpsz, az EBV vagy akár az AIDS. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a védekezés fontosságát és azt is tudni kell, hogy a legtöbb nemi betegség, különösképpen a herpeszfertőzés orális kapcsolat, csókolózás vagy petting során is átadható.

Herefájdalom

Amennyiben akutan jelentkezik a fájdalom, azonnal urológia rendelésen kell jelentkezni, hogy kizárható legyen a herecsavarodás.

Ezen kívül az okok közt szerepelhet a here- és mellékhere gyulladás, ciszták, vérzéses herevízsérv vagy akár tumor is. Krónikus az a fájdalom, ami több, mint 6 hónapja tart – ezt mindenképpen alaposan ki kell vizsgálni, hiszen többek közt beidegzési problémák, lágyéksérv, gerincbetegségek, gyulladások, de akár cukorbetegség vagy alkohol neuropathia (egyfajta idegi probléma) is okozhatja.

Inkontinencia

Prosztata / prosztatagyulladás

Vesefájdalom

Témában szakértő orvosaink

Kapcsolódó áraink

Urológia
Szakorvosi vizit30 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit (3 hónapon belül)25 000 Ft
Szakorvosi kisvizit csak az orvos kérésére ismétlõdõ kontroll esetén21 000 Ft
Ultrahang vizsgálat csak vizit keretén belül10 000 Ft
Receptírási díj - vizit nélkül csak visszatérõ pácienseknek4 000 Ft
Vizsgálatok
HPV szűrés Full Spectrum17 000 Ft
Nemi betegség szûrés STD 4-es panel (cervicitis, urethritis) - (Chlamydia tr., Neisseria g., Mycoplasma g., Ureaplasma urealyticum/parvum)22 000 Ft
Nemi betegség szûrés STD 3-as panel (Vaginitis, Vaginosis)-(Gardnerella vaginalis, Trichomonas vaginalis, Atopobium vaginae)16 000 Ft
Nemi betegség szűrés STD 2-es panel (Genitalis ulcus)-(Herpes simplex vírus, Treponema pallidum)13 000 Ft
STD szűrés darabonként7 000 Ft
Baktérium tenyésztés és rezisztencia vizsgálat8 600 Ft
Gomba tenyésztés11 000 Ft
Egy vizit tartalma: Anamnézis felvétele, kórtörténet átbeszélése, eddigi leletek értékelése, fizikális vizsgálat, szükséges vizsgálatok kiírása, konzíliumok kérése, terápiás és életviteli javaslat, receptírás. A vizit idõtartama: 20-30 perc