Urológia

Vesefájdalom

<< Vissza

Vesefájdalom számos okból keletkezhet: okozhatja vesekő, gyulladás, fejlődési rendellenességből származó elégtelen veseműködés, vérellátási zavar vagy egy adott sérülés. A jellegzetes tünetekkel, a vesetáji érzékenységgel, a vizelési szokások megváltozásával, illetve a fájdalommal urológia szakrendelésre kell fordulni.

Vesefájdalom gyulladás miatt

Tünetei a hidegrázás, borzongás, magas láz, vesetájéki érzékenység, kínzó vizelési inger.

A vese gyulladásának leggyakoribba oka a fertőzés, mely lehet vírusos, vagy bakteriális. Leggyakrabban felszálló fertőzés útján, illetve második betegségként valamely alapbetegség szövődményeként alakulhat ki. A vizeletpangás minden esetben elősegíti a gyulladás kialakulását, a vesefájdalom megjelenését. A fertőzés véráram útján is terjedhet, a forrás ebben az esetben valamely távol lévő gennyes góc.

Vesefájdalom vesekő miatt

A vesekő kialakulásának hajlamosító tényezői a vizelet pangása, a húgyutak elzáródása, vagy szűkülete, a vizelet fertőződése, illetve a kőképző anyagok felszaporodása a vizeletben. Ha a vesekő a vesefájdalom forrása, akkor tipikusan egy oldalon jelentkezik az erős, akár szüléshez hasonlítható fájdalom, ami egészen a combokig sugározhat.

A vesefájdalom mellett gyakran jelentkezik hányinger, ami megnehezíti a gyógyszerek bevételét. Ezért ilyen esetben előbb a hányingert kell megszüntetni – ezt leginkább kúppal érdemes. Recept nélkül kapható hányinger-csillapítót ajánlott alkalmazni. Ha csillapodott a hányinger, a beteg már be tudja venni a szükséges fájdalomcsillapítót és görcsoldót.

Ha ennek hatására a vesefájdalom elviselhetővé válik, próbáljunk kényelmes pozícióban aludni és reggel felkeresni az orvost. Ha azonban a vesefájdalom nem szűnik, akkor orvost kell hívni, vagy ügyeletre kell juttatni a beteget.

Vesefájdalom fejlődési rendellenességek miatt

A vesegyulladáshoz fejlődési rendellenességek is hozzájárulhatnak, melyek a vese üregrendszerének eltérései, szűkületei lehetnek. Ebben az esetben a vesefunkciók zavarai okozhatják a vesekő kialakulását is.

Vesefájdalom vérellátási zavar miatt

A vesefájdalom okozója lehet a vesét ellátó veseartéria elzáródása következtében kialakuló ék alakú veseszövet elhalása (infarktus).

Vesefájdalom sérülés miatt

A vesefájdalom jelentkezhet sérülések, szúrás, ütés, vagy valamely baleset, akár csigolyatörés következményeként is. A kisebb, vesét ért sérüléseket nem feltétlenül szükséges megműteni, csak abban az esetben, ha a sérüléssel a vizeletelvezető rendszer, vagy a vesét ellátó érhálózat sérült meg.

A vesebetegségek, vesefájdalom megelőzése

Az egyik legalapvetőbb tanács szerint fittnek, aktívnak kell maradni, mert így jól karban tartható a vérnyomás, amelynek kórosan magas volta a krónikus veseelégtelenség egyik fő rizikója. A magas vérnyomás nagyobb valószínűséggel okoz vesekárosodást akkor, ha egyéb kórokkal: diabétesszel, magas koleszterinszinttel, szív-, és érrendszeri betegségekkel társul. Az életmód másik alappillére az egészséges táplálkozás és az optimális testsúly megtartása kell, hogy legyen, mert ez védelmet jelent a krónikus veseelégtelenséghez vezető, már említett állapotok kialakulásával szemben.

Általános érvényű szabály, hogy csak orvos által javasolt gyógyszereket szabad szedni, a megadott időtartamban, kerülendő a vény nélküli szerek – különösen rendszeres – használata. Manapság meglehetősen elterjedt a különféle gyulladásgátlók (például ibuprofen) kontrollálatlan szedése, holott ezek károsíthatják a vesét.

A vesefájdalom detektálásának egyik legfontosabb képalkotó eljárása a hasi ultrahang, a kezelés az urológia feladata.

Inkontinencia

Prosztata / prosztatagyulladás

Vesefájdalom

Témában szakértő orvosaink

Kapcsolódó áraink

Urológia
Szakorvosi vizit30 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit (3 hónapon belül)25 000 Ft
Szakorvosi kisvizit csak az orvos kérésére ismétlõdõ kontroll esetén21 000 Ft
Ultrahang vizsgálat csak vizit keretén belül10 000 Ft
Receptírási díj - vizit nélkül csak visszatérõ pácienseknek4 000 Ft
Vizsgálatok
HPV szűrés Full Spectrum17 000 Ft
Nemi betegség szûrés STD 4-es panel (cervicitis, urethritis) - (Chlamydia tr., Neisseria g., Mycoplasma g., Ureaplasma urealyticum/parvum)22 000 Ft
Nemi betegség szûrés STD 3-as panel (Vaginitis, Vaginosis)-(Gardnerella vaginalis, Trichomonas vaginalis, Atopobium vaginae)16 000 Ft
Nemi betegség szűrés STD 2-es panel (Genitalis ulcus)-(Herpes simplex vírus, Treponema pallidum)13 000 Ft
STD szűrés darabonként7 000 Ft
Baktérium tenyésztés és rezisztencia vizsgálat8 600 Ft
Gomba tenyésztés11 000 Ft
Egy vizit tartalma: Anamnézis felvétele, kórtörténet átbeszélése, eddigi leletek értékelése, fizikális vizsgálat, szükséges vizsgálatok kiírása, konzíliumok kérése, terápiás és életviteli javaslat, receptírás. A vizit idõtartama: 20-30 perc